Espais Naturals de Ponent ofereix descobrir la serra de Bellmunt i Almenara entre música, poesia i gastronomia

06/07/2017

La Masia Iisdori acollirà la proposta Sent Almenara, aquest divendres a partir de les 20.00h

El projecte Espais Naturals de Ponent està duent a terme durant aquest any un seguit d'activitats i iniciatives per apropar-se activament a l'usuari. Després de la bona rebuda del projecte la tardor del 2016, aquest continua creixent amb una exposició itinerant i una farcida agenda d'activitats que vol atreure a un públic més ampli i amb interessos variats. 

En aques sentit, el pròxim divendres se celebrarà l'activitat Sent Almenara, una proposta per descobrir l'espai natural de la Serra de Bellmunt i Almenara, que combinarà la descoberta d'aquest espai amb la poesia, la música i la gastronomia local. La jornada tindrà lloc a la Masia Isidori, situada a mig camí entre Agramunt i el Pilar d'Almenara. 

La jornada començarà amb una lectura de poemes de Guillem Viladot, a càrrec de Jaume Figuera. A continuació, Renaldo& Clara oferiran un concert tot gaudint de la posta de sol, i un cop finalitzat, es podrà gaudir d’un tast de productes locals acompanyat d’una copa de vi.

A més, per totes les persones que hi vulguin arribar caminant, s’ha organitzat una ruta a peu amb punt de sortida des d’Agramunt. El punt de trobada serà la plaça Fondandana a les 19.30h.

Serra de Bellmunt- Almenara

En plena Depressió Central i limitant amb el Prepirineu hi trobem la serra de Bellmunt-Almenara, constituïda per una alineació longitudinal de petits turons argilosos, calcaris i guixencs. Estan ubicats en el plec que es coneix com a anticlinal de Barbastre-Balaguer-Almenara, i que separen les planes agrícoles regades pels canals d'Urgell al sud i la ribera del Sió al nord.És un espai que ha conviscut al costat de la història escrita de les nostres terres. Testimoni fidel del pas del temps, és posseïdora d'una riquesa natural, històrica i cultural que cal preservar. Un espai ric en elements de caràcter històric, en què destaquen nombrosos jaciments arqueològics i construccions de pedra integrades a l'entorn natural, que donen al paisatge un caire humanitzat i ens expliquen la història i la realitat social del territori en èpoques passades, d'una forma de viure lligada a l'activitat agrícola i ramadera.En l'àmbit paisatgístic destaca per la seva morfologia sinuosa; la vall anticlinal que l'aïlla i el teixit de camins que la cobreixen. Un espai privilegiat per estudiar la transformació del paisatge i visitar el patrimoni que ens deixa la construcció del canal, que rau en tot el seu conjunt. Hi trobem també el pilar d'Almenara, punt on neix la primera sèquia del canal d'Urgell. La vegetació potencial d'aquesta zona correspon al carrascar, bosc format principalment per l'alzina carrasca.

La fauna de la serra comprèn diverses espècies de distribució pirinenca que hi realitzen incursions, com el gat fer, el teixó i el senglar. Tot i això, els mamífers més comuns a la zona són la guineu, la mostela, el conill, la llebre, el senglar, l'eriçó africà, el talpó, el liró o rata cellarda, els ratolins de camp, les musaranyes i l'esquirol (en les clapes arbrades).

La importància faunística d'aquesta zona, però, ve donada per les aus estèpiques que fan de la serra de Bellmunt-Almenara un punt d'interès ornitològic de primer ordre.

Infolleida