La 18a Fira del Medi Ambient de Tàrrega aposta per la gastronomia de proximitat i la conscienciació ecològica

14/10/2017

El certamen concentra aquest cap de setmana una vuitantena d’expositors i un ampli ventall d’activitats pedagògiques sobre sostenibilitat i preservació de la biodiversitat

Tàrrega ha obert avui dissabte les portes de la seva Fira del Medi Ambient, gran aparador sobre ecologia i sostenibilitat. És la 18a edició, fet que certifica la vigència d’un certamen que fou pioner en el seu moment a l’hora de divulgar les energies renovables i conscienciar sobre la preservació de la biodiversitat. Enguany la fira continua evolucionant i entre altres vessants potencia la gastronomia de proximitat. Organitzada per les regidories de Promoció Econòmica i Medi Ambient, la convocatòria es desenvolupa aquest cap de setmana (14 i 15 d’octubre) a la plaça de les Nacions sense Estat i recintes adjacents, on es concentren una vuitantena d’expositors a més d’un ampli ventall d’activitats pedagògiques i lúdiques per a tota la família.

Inauguració amb la presència del divulgador Rafel Vives

Destaca en aquest sentit el taller de reciclatge creatiu de l’Associació Alba que avui ha impartit Rafel Vives, popular conductor del programa “Ja t’ho faràs” de TV3 dedicat al bricolatge i la reutilització. Vives també ha participat a l’acte inaugural de la fira, on ha fet una crida a favor de la compra ecològica per a reduir el volum d’envasos. Així mateix, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha afirmat que es treballa per augmentar el percentatge de recollida selectiva al municipi, actualment situat en un 33%, per sota de la mitjana catalana (39%). Igualment s’ha pronunciat el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch, qui ha assenyalat l’objectiu d’assolir el 50% de recollida selectiva l’any 2020. Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica, Carles Pascual, ha subratllat l’aposta de Tàrrega pels productes de proximitat com a factors de dinamització del territori.

Novetats en gastronomia, benestar i teràpies alternatives

En la seva aposta per la gastronomia, la 18a Fira del Medi Ambient ha estrenat l’EcoCarpa, un nou espai de tastos d’alimentació amb certificació ecològica i de proximitat. S’hi han pogut degustar formatges, cerveses i iogurts artesanals. Paral·lelament hi és present un food truck dedicat a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida per a promocionar el consum d’aquesta fruita autòctona. Una altra novetat és la desfilada de moda amb roba recuperada de segona mà, impulsada per l’empresa d’inserció social Cartaes. També s’ha posat en marxa una Aula Sensorial amb sessions de ioga nidra i musicoteràpia de benestar. D’altra banda, sobresurt el retorn al certamen del grup ecologista GEMA de Tàrrega arran de la seva reactivació o la presència del Carro de les Trementinaires, espai sobre les propietats medicinals de les plantes. Al mateix temps, l’Agència Catalana de Residus promou una campanya contra el malbaratament alimentari a través d’un espectacle de màgia. Alhora s’ofereix una exposició per conèixer les varietats d’arbres o demostracions de com funcionaven els antics forns de guix.

Infolleida