La llevadora targarina Maria Bernades protagonitza un conte infantil que divulga la seva figura

12/12/2017

En el marc de la iniciativa municipal que vol donar visibilitat a dones targarines del segle XX

L’Ajuntament de Tàrrega ha editat el tercer volum de la col·lecció de llibres infantils basats en biografies de dones rellevants de la ciutat. El nou lliurament es dedica a la figura de la llevadora Maria Bernades Guardiola (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000). La protagonista destacà per ajudar a néixer milers de nadons al llarg de diverses generacions. La sèrie de llibres, titulada “On són les dones targarines?”, és una iniciativa de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat. Es vol fer visible així el llegat de dones targarines que durant el segle XX destacaren en diversos àmbits de la societat. Aquest treball de recerca omple el buit de documentació històrica existent pel que fa a dones vinculades al municipi. Són biografies publicades en forma de conte, escrites de forma didàctica i entenedora per als infants.

L’acte de presentació tindrà lloc el proper dissabte 16 de desembre, a les 12 del migdia, a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (carrer de Les Sitges). Les biografies plasmades en els llibres s’han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes o a través de converses amb familiars. En el cas de Maria Bernades Guardiola, la seva biografia ha estat escrita per Teresa Barrot de la Puente mentre que Camil·la Minguell Cardeñes s’ha encarregat de les il·lustracions. Durant l’acte farà lectura del llibre Mireia Ribó Llobet.

Perfil de Maria Bernades Guardiola (Tàrrega, 1900 – Viladecans, 2000)

Maria Bernades Guardiola va néixer a Tàrrega el 3 de juliol de 1900. Als vint anys es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis d’obstetrícia a l’Hospital Clínic. Va ser la primera de la seva promoció el 1924. Dos anys després va començar a treballar a Viladecans com a titular de la plaça de llevadora. Durant molt temps, la “senyora Maria” (com tothom la coneixeria), va ser l’única llevadora del poble. Quan va arribar a Viladecans el desembre del 1926, van néixer 36 criatures; l’any següent, 60. A Viladecans va conèixer qui seria el seu marit, Isidre Solina, amb qui tingué la seva filla, Maria Teresa. L’any 2003, el consistori de Viladecans va decidir posar el nom de Maria Bernades Guardiola al CAP del Pla dels Màrtirs del Setge de 1714 en memòria de la seva persona i de la seva tasca dedicada a la població.

Infolleida