Castellserà celebra aquest cap de setmana la 13a Festa del Bandoler

09/05/2017

Igual que l’any passat es vol potenciar el recinte bandoler que engloba la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera

Els dies 13 i 14 de maig tindrà lloc a Castellserà la 13a edició de la Festa del Bandoler, una celebració declarada d’interès comarca que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat a finals del s. XV i principis del s. XVI, els quals estaven relacionats amb els bandolers, i amb el cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola.

Novetats
Aquest any s’ha posat èmfasi en les danses que es representaran tant dissabte a la tarda com diumenge al matí, tenint per primera vegada dues danses per a adults. La idea és que els nens i nenes que facin les dansis infantils tinguin una continuïtat amb les danses per adults i també poder fer participar al jovent en activitats lligades a la festa.

Igual que l’any passat es vol potenciar el recinte bandoler que engloba la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera, concentrant totes les activitats que es facin en aquest espai. 

Exposicions
Igual que l’any passat es podran visitar dues exposicions durant la festa. A La Panera, hi haurà l’exposició “L'aigua, patrimoni dels secans”, un treball fet en base a l'inventari del patrimoni i estudi de la gestió de l’aigua al terme de Torrebesses i que fa incidència en un tòpic que s'ha demostrat no ser cert, que és que els secans no tenen aigua.

A la planta baixa de la Garuta es podran veure dues exposicions. Per una banda “Ales i mans, Persones que tenen cura dels ocells”, que consta d’una vintena d’imatges d’alta qualitat per poder apreciar la bellesa de les aus de les zones humides, muntanyoses i estepàries de les nostres contrades a càrrec de Photo-Logistics. Per altra banda, es podrà veure l'exposició itinerant "Espais naturals de Ponent" que pretén divulgar els espais naturals del territori i potenciar el seu interès.

Els horaris de les exposicions són els següents: Dissabte de 19:00h a 20:30h i diumenge de 10:00h a 13:00h i de 17:00h a 20:00h.

Pedrenyal d'honor
Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que enguany l'entitat més adient per rebre aquesta distinció ha de ser, la Trobada de Grups de Recreació Medieval de Ciutadilla, que aquest any arriba a la 15a edició. Des de Ciutadilla ja han confirmat que tant l’Ajuntament, com l’Associació d’Amics del Castell de Ciutadilla i els Hospitalers (grup de recreació medieval de la localitat) vindran a recollir el premi i a més, realitzaran una petita desfilada i mostra del que es pot veure a Ciutadilla cada any.

Altres activitats programades
Igual que les altres edicions, durant la Festa del Bandoler es podran veure dues representacions teatrals, dissabte a la tarda i diumenge al migdia que expliquen la història de Perot d’Argensola. A més, el diumenge es faran passes musicals i de malabars amb la companyia local Improvisto’s Krusty Show i el seu espectacle La Cirquestra, que animarà el mercat de productes artesans i gastronòmics i els visitants a la fira. També es podrà veure també mostra d’oficis artesans.

La festa comptarà amb la trobada de puntaries, organitzada per les puntaires de Castellserà que aquest any arriba a la 18a edició i que reuneix cada any gairebé 400 puntaries de tot Catalunya, en una trobada que es farà a la Plaça Sitjar, al costat del recinte bandoler.

Completaran els actes de la festa la caminada de l’Alera que arriba a la quarta edició i que aquest any visita l’espai de Rocafinestres, jocs tradicionals per la mainada la tarda de diumenge amb la companyia CataCricaixí com un taller de bombolles de sabó, actuacions com la del Biel el pallasso el dissabte al vespre i actuacions musicals, que hi haurà dissabte a la nit, amb els grup “HerMajesty”, “Kalikenyos” i el diumenge amb el grup “KsonRonda” que tancarà l’edició 2017 del bandoler juntament amb la tradicional sardinada, que també des de l’any passat, es complementa amb un sopar a base d’entrepans.

Infolleida