El passat jueu medieval de Tàrrega, eix d’una novel·la històrica adreçada a la gent jove

20/09/2017

Obra de la periodista Gemma Peris amb il·lustracions de Maria Alba Minguell, publicada per la nova editorial La Calaixera

Tàrrega explica la seva història de forma amena als més joves. L’editorial La Calaixera ha publicat un llibre titulat “Una aventura al call de Tàrrega”, escrit per la periodista Gemma Peris i il·lustrat per l’artista Maria Alba Minguell. Es tracta d’una novel·la històrica juvenil ambientada a la vila medieval targarina del segle XIV. En concret, aquesta obra descriu com vivia la comunitat jueva a la Tàrrega de l’època fent referència també a l’avalot antisemita que s’hi registrà l’any 1348. L’autora narra aquests fets històrics mitjançant un llenguatge proper al jovent, accentuant el caràcter pedagògic del text. Les il·lustracions, a més, s’inspiren en el món del còmic. 

“Una aventura al call de Tàrrega” és una obra estretament lligada a la capital de l’Urgell. Suposa la primera publicació de l’editorial La Calaixera, impulsada a la localitat. A més, les dues autores, Gemma Peris i Maria Alba Minguell, són d’origen targarí. La publicació compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El llibre obre la col·lecció anomenada TARGA, que continuarà amb més aventures situades en altres episodis històrics de la ciutat. D’altra banda, l’editorial es va posar en contacte amb les cinc escoles de Tàrrega (Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Maria Mercè Marçal, Sant Josep i Escola Pia) per a difondre el contingut educatiu del llibre entre els alumnes. Els centres docents han decidit incloure’l com a lectura obligatòria dins el programa lectiu adreçat als alumnes de sisè (també als de segon d’ESO del Sant Josep).

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació davant els mitjans de comunicació. Les dues autores han explicat que la creació del llibre ha estat molt fluïda gràcies a “una plena entesa a l’hora de treballar i plasmar la història”. Per la seva part, els regidors de Cultura i Ensenyament, Raül Palacios i Gabriel Lacambra respectivament, han destacat que el fruit de l’obra, sorgida de l’àmbit privat, tindrà un llarg recorregut públic “gràcies a la col·laboració entre ambdues àrees del consistori”. El director del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, Jaume Espinagosa, ha lloat el fet que la recerca prèvia efectuada pels tècnics municipals hagi servit de base per a una novel·la que arribarà a molts lectors. “Una aventura al call de Tàrrega” ja es pot comprar a les llibreries i a La Botiga del Museu.

L’argument    Tres nens i un gos viatgen a la Tàrrega del 1348 i allí coneixeran al poeta jueu Moixé Natan. Descobriran com era el call jueu targarí, com era l’antiga església romànica i com es vivia en aquella època. També aprendran que els jueus targarins tenien una religió, un alfabet i una cuina diferent de la dels cristians.

Les autores    Gemma Peris és llicenciada en Periodisme i des de l’any 2008 és directora de Ràdio Tàrrega. Abans havia exercit de periodista a Catalunya Ràdio i a Televisió Espanyola. Maria Alba Minguell és dissenyadora gràfica amb una llarga trajectòria. Ha treballat en el disseny de nombrosos llibres, publicacions i exposicions culturals.

Tàrrega i el seu passat jueu     La Regidoria de Cultura i el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega inclouran l’obra en el seu catàleg de publicacions sobre la història de la ciutat. En aquest sentit, val a dir que l’equipament museístic exhibeix una sala permanent dedicada a la Tàrrega medieval del segle XIV i al pogrom succeït al barri jueu. És l’espai “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”, on es documenta aquest fet així com les excavacions arqueològiques efectuades a la necròpolis hebrea de Les Roquetes. També s’hi mostren peces escultòriques medievals de temàtica religiosa de singular valor, com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica. Així mateix, l’Ajuntament de Tàrrega impulsà fa uns anys la senyalització dels indrets més significatius del call jueu, al nucli antic, mitjançant plafons informatius.

Infolleida