La comèdia regna al 35è Concurs de Grups de Teatre Ciutat de Tàrrega, del 17 de febrer al 23 de març

01/02/2024

El certamen portarà fins al Teatre Ateneu sis muntatges procedents de Sant Hilari Sacalm, Terrassa, Sant Feliu de Codines, Fraga i Puigcerdà

El Grup de Teatre BAT presenta la 35a edició del Concurs de Grups de Teatre Ciutat de Tàrrega on la comèdia serà, un any més, l’eix principal de la programació. A partir del 17 de febrer i fins al 23 de març, el Teatre Ateneu de Tàrrega acollirà, cada dissabte a les 9 del vespre, les sis representacions a càrrec de companyies procedents de tot el territori. Després d’haver rebut 43 de propostes de 35 agrupacions teatrals amateurs, les escollides són el Grup de Teatre de Sant Hilari Sacalm, Qollunaka i el Grup de Teatre Amics de les Arts, ambdues de Terrassa, Deixalles de Sant Feliu de Codines, la Inestable Ceretana de Teatre de Puigcerdà i Teatro Génesis de Fraga, que és l’única que debuta al certamen.

Així ho han donat a conèixer el president del Grup de Teatre BAT, Joan Ribó, i els membres de la comissió organitzadora del concurs, Maria Nadal i Carles Domingo, en la presentació de la 35a edició del concurs que s’ha celebrat al Local Social de la Societat Ateneu i que ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Miquel Nadal.

Tots han coincidit en remarcar que el certamen és un referent del teatre amateur de qualitat a Catalunya i compta amb un gran al·licient per a l’agrupació guanyadora, ja que tindrà la possibilitat d’actuar a la propera edició de FiraTàrrega. En aquest sentit, el president de la BAT ha recalcat que “en la darrera edició de la Fira es van exhaurir les localitats per a les dues representacions que va oferir el grup guanyador del 34è Concurs, fet que demostra el suport del públic vers el teatre amateur. Per la seva banda, el regidor de Cultura ha lloat el ferm compromís de la BAT amb les arts escèniques i ha anunciat que “enguany Tàrrega ens sumem a ‘Cap butaca buida’, iniciativa impulsada per l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), la revista ‘Time Out’ i la Corporació Catalana de MItjans Audiovisuals (CCMA) per aconseguir que el dia 16 de març s’omplin totes les sales de Catalunya per commemorar el Dia Mundial del Teatre”.

Els sis muntatges que participaran en el concurs aposten per diferents temàtiques i estils del gènere. S’hi podrà veure des de propostes contemporànies fins a adaptacions de grans clàssics, en la immensa majoria dels casos plens d’embolics que provocaran les riallades del públic.

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha reiterat la seva aposta per la cultura i les companyies locals en un concurs que des dels inicis ha tingut una gran assistència de públic; i que és molt ben valorat per les agrupacions, com es comprova amb el nombre de propostes rebudes. En aquest sentit, Joan Ribó ha posat en valor la qualitat de les obres presentades i ha animat al públic targarí a assistir a les representacions, que any rere any reben un gran nombre d’espectadors. “Les propostes d’enguany són molt treballades i divertides, segur que passarem uns vespres molt entretinguts”, ha afirmat Ribó.

Venda d’entrades per internet
El preu de l’entrada és de 8 euros per al públic general, 5 per als posseïdors del Carnet Jove i també s’ofereix un abonament complert per a les sis representacions al preu de 30 euros. Les reserves d’abonaments es poden fer a La Botiga del Museu (C/ Major, 11) fins al 10 de febrer.

Per segona edició consecutiva s’ofereix la venda anticipada d’entrades electrònica. Així, a partir del 12 de febrer, es podran adquirir mitjançant la pàgina web www.bat-teatre.net. Alhora, també es podran comprar presencialment a les taquilles del Teatre Ateneu des d’una hora abans de cada funció. També es manté una de les iniciatives amb més èxit dels últims anys i es podran aconseguir butlletes de descompte de 4 euros per anar al teatre amb un acompanyant, que es podran aconseguir a tots els establiments adherits a Foment Tàrrega i als locals de restauració D'Tapes, Punt de Trobada, Limo Gastrobar, Nostàlgics, Cafeteria Ateneu i La Cova de Rocallaura.

El pressupost del concurs gira al voltant dels 10.000 euros i compta amb el suport de la Regidoria de Cultura de Tàrrega, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. A més, també cal sumar-hi la col·laboració d’una trentena de cases comercials, restauradors i empreses de la ciutat i comarca. Els guardons de la 35a edició del certamen es lliuraran en l’acte de cloenda que se celebrarà el proper 18 de maig a la Nau 5 del Museu Trepat.

PROGRAMACIÓ
Dissabte 17 de febrer: ‘AMOR, HEM DE PARLAR’ (comèdia) de Marta Fàbregas · El Grup  de Teatre de Sant Hilari Sacalm aixecarà el teló del certamen amb una comèdia que dona vida a diferents parelles que coincideixen a la sala d’espera d’un prestigiós terapeuta. La situació desencadenarà tensions, gelosies, problemes de comunicació i altes dosis d’ironia.

Dissabte 24 de febrer: ‘CYR@NO’ (comèdia francesa) d’Edmond Rostand· La segona proposta arribarà de la mà de Qollunaka de Terrassa. La companyia egarenca porta a escena l’adaptació actualitzada que fa Óscar Garcia d’aquest clàssic teatral de Rostand que també ha arribat amb èxit a la gran pantalla. Ara, la cèlebre història s’ambienta en la redacció d’un diari en què el nassut i incomprès Cyrano combina la poesia més romàntica amb la paraula irritant i punyent. Velles amistats, enceses rivalitats i amors no confessats.

Dissabte 2 de març: ‘EL TRÀMIT’ (comèdia) de Fernando Trias de Bes· La companyia Deixalles 81 de Sant Feliu de Codines aposta per una història d’allò més surrealista signada pel conegut escriptor i economista català. En aquesta obra relata el cas del Sr. Buixó, que acaba de vendre la seva Roomba per Wallapop. Per celebrar-ho es compra un gelat... de cop es desperta en un búnquer del CNI, on tres “honorables” científics el volen peritar, per complir amb un tràmit... Què hi havia dins el seu gelat d’stracciatella?

Dissabte 9 de març: ‘UN MALENTÈS’ (comèdia) de Darío Fo· Els fragatins Teatre Génesis arriben a Tàrrega amb aquesta crítica a la hipocresia i la duplicitat moral de la societat burgesa benestant de principis del segle passat. El desaparegut dramaturg, director teatral i actor italià, distingit amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1997, signa una comèdia ambientada a la Itàlia dels anys 60 plena els embolics amorosos d’una parella en què marit i dona s’enganyen. Tot funciona fins que un dia entra un lladre a casa seva. La dona del lladre, sola a casa, va cridant per telèfon “a la feina”, però, agafa la trucada l’amo de la casa amb la seva amant i es genera una sèrie d’embolics en els quals els personatges es van culpant uns als altres per no ser descoberts, i els interessats aposten per jugar a la confusió com a cortina de fum que a tots beneficia. Així, el lladre resulta finalment el més honest de tots els participants en el joc.

Dissabte 16 de març: ‘UN MORT DARRERE LA PORTA’ (comèdia) de creació pròpia · La penúltima cita del concurs d’enguany arribarà de la mà del Grup de Teatre Amics de les Arts de Terrassa. Duen a escena una comèdia amb un mort i vuit possibles culpables i on tot no és com sembla. Aquest text reflexiona, en clau de comèdia, sobre les aparences, que ens costa mostrar-nos tal com som i la necessitat de trobar l’aprovació de l’altre. Les dones d’una mateixa família queden aïllades a la casa on viuen. Al matí descobreixen que hi ha hagut un assassinat i s’hauran de defensar en descobrir-se els enganys i mentides que les separen.

Dissabte 23 de març: ‘EL MALALT IMAGINARI’ (comèdia francesa) de Molière · Tancarem el concurs amb la comèdia francesa que porten a escena la Inestable Ceretana de Teatre (Puigcerdà), vella coneguda del certamen. En aquesta ocasió ens presenten la història que gira al voltant de Monsieur Argan, constantment preocupat per la seva salut, i que creu que està greument malalt. Com a bon hipocondríac, Argan es passa el temps visitant metges i prenent remeis, tot i que no té cap malaltia real. La seva preocupació és tan gran que fins i tot vol casar la seva filla amb un metge per tenir sempre un doctor a prop, malgrat que ella vol casar-se amb Cléant, de qui està enamorada. Triomfarà l’amor, o per contra els amants no podran complir el seu somni i quedaran abocats al desesper etern? Aviat ho sabrem

 

Noèlia Burgos Domínguez | Text: InfoLleida