Tàrrega edita un llibre infantil que divulga la biografia de Pilarín Minguell

19/10/2017

S'inclou en el marc de la iniciativa municipal que vol donar visibilitat a dones targarines del segle XX

L’Ajuntament de Tàrrega ha presentat el segon volum de la col·lecció de llibres infantils amb què es vol divulgar la tasca de dones rellevants del municipi durant el segle XX. La sèrie, impulsada des de la Regidoria de Polítiques d’lgualtat, vol fer visible el llegat de dones targarines, traient-les de l’anonimat. Són biografies publicades en forma de conte, escrites de forma didàctica i entenedora per als infants. El segon lliurament es dedica a l’actriu i locutora de ràdio Pilarín Minguell Pont (Tàrrega, 1926). La protagonista del llibre ha destacat per una prolífica vida professional en els camps de la radiodifusió i la interpretació. Per exemple, entre altres fites, posà la veu a la primera emissió de Ràdio Tàrrega l’any 1954. També actuà en nombroses obres dramatúrgiques, a Lleida i París, escrites pel seu marit, l’escriptor Josep Maria Madern. A la capital de França fou una destacada locutora de ràdio i la seva veu fou escoltada a Espanya, tota l’Amèrica Llatina i per l'emigració espanyola de bona part d'Europa.

“On són les dones targarines?”
Les biografies plasmades en els llibres de la col·lecció, anomenada “On són les dones targarines?”, s’han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes o a través de converses amb familiars. Així, aquest treball de recerca vol omplir el buit de documentació històrica existent pel que fa a dones vinculades al municipi, siguin targarines d'origen o d'adopció. En el cas de la Pilarín Minguell Pont, la seva biografia ha estat escrita per Joan Francesc Dalmau Llagostera mentre que Ester Gasol Dea s'ha encarregat de les il·lustracions. L’acte de presentació va tenir lloc el dimecres 18 d’octubre a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb la presència d’ambdós autors; la mateixa Pilarín Minguell; l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; i el regidor de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera (vegeu fotografia). Val a dir que el primer llibre de la col·lecció es dedicà a la docent Alba Güell Roca (Tàrrega, 1900 - Costa Rica, 1997), publicació que veié la llum el passat mes de juny.

Perfil de PILARÍN MINGUELL PONT (Tàrrega, 1926)
Pilarín Minguell Pont va néixer a Tàrrega el 4 de desembre de 1926. Durant la Guerra Civil acaba els estudis a l'Institut Politècnic. El 1950 es funda l'Agrupació Artística Thespis i Minguell esdevé una de les actrius de major projecció de l'agrupació. La seva vida laboral comença el 1951 quan entra a treballar a les oficines de la Delegación Nacional de Sindicatos. Posteriorment, junt amb Ramon Puiggené, posa la veu a la primera emissió de Ràdio Tàrrega el 20 d'octubre de 1954. Un any després es casa amb Josep Maria Madern, escriptor i periodista. Madern impulsa el Teatre de Càmera i l'Orfeó Lleidatà. En aquestes agrupacions, Minguell representa algunes obres amb èxit, les quals causen un gran impacte entre el públic.

El 1957 el matrimoni emigra a París. Als inicis Madern treballa de vigilant de nit i ho compagina amb l'escriptura i les classes d'espanyol. Minguell treballa al servei de la llar i al mateix temps assisteix a l'Escola del Teatre Nacional de França. Madern escriu petites obres que ella representa i per una d'aquestes, “Confidencias”, mostra interès el director del Teatre Nacional de França, que l'adapta i tradueix al francès. André Camps, cap de secció a la RTF, proposa a Madern retransmetre-la per Ràdio París. Des d'aleshores, Minguell posa la veu als encapçalaments i les piques dels noticiaris en les retransmissions a l'exterior; participa en programes culturals i literaris; i actua en alguna obra de ràdio-teatre; en una trajectòria de 25 anys ininterromputs.

La seva veu és escoltada, no només pels espanyols i espanyoles, sinó també a tota l’Amèrica Llatina i per l'emigració espanyola de bona part d'Europa. Per això, es considera la veu de Minguell com una de les més (si no la que més) escoltades per un major nombre d'audiència en la història targarina. Minguell deixa Ràdio París l'any 1983 per tornar al Talladell primer, Barcelona després i finalment a la ciutat on va néixer, Tàrrega.
Ajuntament Tàrrega