A partir d'aquest dijous comença la prohibició de fer foc al bosc

14/03/2018

Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació prohibirà a partir d’aquest dijous 15 de març, i fins al 15 d’octubre, encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin i no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitament forestals, agrícoles o de jardinera, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les d’urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc, llançar coets, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Des del passat i de gener, s’han registrat a Catalunya 41 incendis forestals que, segons dades provisionals, han cremat 39,18 hectàrees forestals. Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (Noguera), el passat 20 de febrer, i a Castelldefels (Baix Llobregat), l’1 de gener.

Infolleida