Acord entre la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell i l'IRTA

13/05/2021

La iniciativa preveu la col·laboració en àmbits com la producció animal i vegetal, les indústries alimentàries, els agrosistemes i medi ambient i l’economia agroalimentària

La Casa Canal de Mollerussa ha estat l’escenari aquest matí de la signatura d’un conveni marc entre la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L’acord estableix un marc de col·laboració entre ambdues institucions per tal de potenciar les relacions científiques, tècniques i econòmiques. D’aquesta manera l’IRTA esdevé l’entitat de referència de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell en l’àmbit de la recerca agroalimentària a la vegada que aquesta esdevé per l’IRTA entitat referent i estratègica per impulsar projectes de recerca i innovació en els seus àmbits d’activitat. Ambdós organismes ja han col·laborat en el passat organitzant projectes i jornades relacionats amb el reg, entre d’altres àmbits. Ara, estan interessades a continuar i expandir aquesta col·laboració i es comprometen a unir esforços per establir vies d'actuació conjunta, augmentar la seva visibilitat i generar sinergies i futures col·laboracions.

Atès que l’activitat dels Canals i de l’IRTA està estretament vinculada a dotar de valor la cadena agroalimentària, l’acord contempla que la col·laboració s’estengui a cinc àmbits: Producció Animal, Producció Vegetal, Indústries Alimentàries, Agrosistemes i Medi Ambient i Economia Agroalimentària.

En paraules del president de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell, Amadeu Ros: “avui hem signat un acord històric perquè l’IRTA és tot un referent a nivell internacional”. Per la seva banda, Josep Usall, Director General de l’IRTA, ha ressaltat “la visió transversal de l’IRTA en la gestió de l’aigua a través del coneixement perquè, a banda de crear productivitat, tingui el valor afegit de generar riquesa, per transformar el territori de manera sostenible”.

El conveni es contextualitza en el marc de dos projectes estratègics. D’una banda, la modernització de tota la zona regable dels Canals d'Urgell i el seu finançament amb el mínim cost de reg per al pagès, ja que la infraestructura garanteix l’obtenció d’aliments. Cal tenir en compte que aquesta acció ha d’afavorir l’aparició de nous cultius i la introducció de noves indústries, amb la disposició i el suport del sector agroalimentari, aconseguint una major rendibilitat de les finques.

De l’altra, el projecte mediambiental dels Canals d’Urgell que preveu la creació d'una via verda, la conservació de les banquetes, del seu arbrat, esporga i repoblament d'arbres en totes elles. A la vegada, preveu l'adequació de totes les caselles, ponts i altres obres, conservant tot aquest gran patrimoni arquitectònic dels Canals d'Urgell amb l’objectiu de potenciar la creació d'un turisme de qualitat per a la zona regable per tal que els seus veïns puguin gaudir d'aquestes vies verdes.

Nova Tàrrega