Agramunt aprova provisionalment el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

11/08/2021

El projecte ha comptat amb els vots favorables de tots els grups municipals

L’Ajuntament d’Agramunt va aprovar provisionalment el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per unanimitat de tots els grups del consistori. En el darrer ple extraordinari, celebrat el passat divendres, 6 d’agost, es va tirar endavant el projecte que definirà el creixement urbanístic del municipi per als pròxims anys. El document queda ara pendent de l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme.

En el marc d’aquest ple, el regidor d’Urbanisme, Xavier Secanell, va fer un repàs a tota la història del POUM. Des de l’inici l’any 1982 quan es va començar a treballar amb el pla fins a l’actualitat. També va destacar i agrair la feina de tot l’equip redactor en la creació del nou document.

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, va voler destacar que en la nova aprovació provisional del nou POUM s’han recollit “totes les al·legacions possibles de les anteriors propostes, perquè aquesta és una de les decisions més importants per al futur d’Agramunt”.

El nou POUM preveu un creixement de la ciutat amb la proposta d’un sostre residencial de 707.000 metres quadrats que comportarà la creació de 1567 nous habitatges. Una proposta d’un creixement moderat, perquè la recomanació d’Urbanisme és que es treballi per evitar el despoblament del nucli antic i els pobles del municipi. També es preveuen noves hectàrees per a equipaments públics, zones verdes o sòl industrial.

L’últim precedent, fa 7 anys

El POUM d’Agramunt es va aprovar inicialment per unanimitat de tots els grups municipals al ple del 31 de juliol de 2014. El document va estar en exposició pública fins al novembre del mateix any. Un cop finalitzat aquest termini, i presentades totes les al·legacions, el 18 de desembre de 2015, es va rebre l’informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que advertia desfavorablement sobre les previsions de creixement previstes en un principi.

A partir d’aquest moment, l’Ajuntament va començar a treballar en un nou projecte que tingués en compte els informes dels diferents departaments, especialment el de la CHE. El document que es va presentar la setmana passada, proposa creixements moderats i reals; ja no contempla tot el que no està edificat a la zona inundable, consolida la zona verda alliberada i es disminueixen els equipaments respecte a la proposta anterior.

Un cop l’aprovació inicial sigui efectiva, està previst publicar tota la informació per fer-la arribar a tots els agramuntins. També s’establirà un horari d’atenció presencial per poder atendre les peticions o al·legacions dels veïns. 

L'Urgell TV / Foto: Ajuntament d'Agramunt