Agramunt museïtzarà l'antic forn de pa de Mafet per divulgar els oficis antics

03/05/2021

Es posarà en valor l'aspecte socialitzador que tenia el forn

L’Ajuntament d’Agramunt està executant les obres de reforma de les antigues escoles de Mafet per recuperar i museïtzar l’antic forn de pa, que està ubicat a la planta semisoterrània.

L’edifici, que data de 1861 (segons figura a la llinda que hi ha a l’entrada del forn), era utilitzat pels veïns per coure el seu propi pa elaborat amb la farina de blat procedent dels camps que envolten la població. A principis del segle XX, s’hi va construir a sobre l’escola, i cap als anys 20, s’hi va afegir una planta més per situar-hi l’habitatge del mestre. Posteriorment, als anys 60, es va tancar l’escola i va passar a tenir usos socials i de consultori mèdic, fins que als anys 90, va caure en desús. L’edifici està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

La intervenció consisteix en la consolidació estructural de l’edifici a través de la substitució dels forjats a les plantes superiors i la creació d’espais diàfans. Mentre que al semisoterrani, es restaurarà la volta de pedra i recuperarà l’antic forn.

La previsió és convertir l’antic forn en un centre d’interpretació dels oficis antics, especialment, els lligats a l’agricultura. En aquest cas, la de secà i el blat, com a matèria primera per elaborar el pa.

A les plantes superiors, es desenrunaran les comparticions interiors i s’estabilitzaran les parets perimetrals amb l’objectiu de garantir la seguretat estructural de l’edifici, es refarà l’escala entre les plantes primera i segona i s’habilitarà un accés lateral per eliminar barreres arquitectòniques.

El pressupost de l’actuació ascendeix a 69.000 euros.

Redacció - SEGRE | Vídeo: Noèlia Burgos