Àngel Velasco rep la primera ametlla d'or de Vilagrassa por haver potenciat el sector

20/09/2021

Reconeixement a la pagesia local per a Ramon Roca Anglarill

Àngel Velasco, propietari d'Ametlles Vicens, ha estat guardonat aquest diumenge amb l'ametlla d'or de Vilagrassa,distinció creada en el marc de la 17a edició de la Fira de l'Ametlla, que s'ha celebrat aquest cap de setmana adaptada a la pandèmia. L'alcalde, Jordi Serés, ha destacat que Velasco era mereixedor d'aquesta primera ametlla d'or per haver potenciat el mercat de l'ametlla de proximitat a través de l'empresa que va crear el 2016 en aquest municipi de l'Urgell. Serés ha indicat que Ametlles Vicens garanteix la compra de les ametlles als agricultors del territori, fet que alhora garanteix el futur del sector. En aquest sentit, l'alcalde de Vilagrassa ha recordat que Velasco va posar en marxa aquesta filial de Torrons Vicens amb l'objectiu d'autoabastir-se de la matèria primera dels torrons i d'utilitzar una ametlla de més qualitat que dona prestigi als seus torrons alhora que ajuda a dinamitzar l'entorn.

Per la seva part, Àngel Velasco ha recollit el guardó, que es lliurarà quan l'organització del certamen ho consideri oportú, molt emocionat per la "bona acollida que he tingut sempre a Vilagrassa". Velasco ha explicat que anteriorment importava el 80% de l'ametlla que utilitzava per fabricar els seus torrons fins que un dia va decidir apostar per l'ametlla de proximitat la qual li permet controlar la traçabilitat i és de millor qualitat. Amb tot, Velasco ha reconegut que "ha estat una inversió difícil, de quatre anys" i que espera poder inaugurar oficialment la trencadora d'ametlles durant el 2022. El propietari d'Ametlles Vicens ha animat els agricultors de la zona a plantar ametllers.

Prèviament al lliurament de l'ametlla d'or, ha tingut lloc el reconeixement a la pagesia local, que en aquesta edició ha estat per a Ramon Roca Anglarill, membre d'una família d'agricultors de tota vida, de fet el seu pare ja va rebre aquesta distinció i ara el seu fill li ha agafat el relleu. El director de la Fira de l'Ametlla, Justo Minguella, ha posat en valor aquest reconeixement anual a aquest ofici vocacional que té cura de l'entorn dels municipis i que requereix de molt d'esforç, perseverança i esperança. En aquest sentit, ha lamentat que les gelades de la passada primavera han suposat pèrdues d'entre un 60 i un 80% en la producció dels ametllers de Vilagrassa.

L'acte ha estat presidit per Vidal Vidal, director dels serveis territorials d'Empresa i Treball a Lleida, que ha afirmat que aquests homenatges suposen una "triple exemplaritat compartida", a Ramon Roca per dedicar bona part de la seva vida a l'agricultura; a la Fira de l'Ametlla, dedicada a un producte singular amb les dificultats que suposa per a un municipi petit com Vilagrassa, i a Àngel Velasco, "un homenatge excepcional a un home fet a si mateix" que sap que és "el sacrifici, la tenacitat i el treball".

La fira, que aquest any no ha comptat amb parades ni concursos, ha acabat amb la incorporació de sis ametlles a l'escultura 'L'ametller de Vilagrassa', cadascuna de les quals representa un nounat al municipi des de l'edició del certamen de 2019. L'acte ha comptat amb una actuació musical.

 

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)