Castellserà celebra aquest cap de setmana la 14a Festa del Bandoler

11/05/2018

Jaume Arnella, fundador del Grup de Folk i que aquest any celebra el seu 75 aniversari, serà reconegut amb el Pedrenyal d'Honor

Aquest proper 12 i 13 de maig tindrà lloc a Castellserà la 14a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola.

NOVETATS

Després que l’any passat s’introduïssin les danses d’adults i també es representessin les infantils el diumenge al matí, i donada la bona acollida que va tenir la iniciativa, des de l’organització es va decidir encomanar una dansa pròpia per la festa del Bandoler, que s’estrenarà en aquesta catorzena edició i porta per títol “Dansa de l’Alera i el Perot”. És una dansa de tres parts que vol representar la salutació i el festeig entre el bandoler Perot i la seva parella l’Alera, composada pel músic i compositor local David Pradas. La dansa ha estat enregistrada pel grup tradicional Ksonronda de Balaguer als estudis de La Gata Roja i per realitzar la coreografia s’ha comptat amb la col·laboració del grup Carregades de romanços.

La idea de tot plegat és que els nens i nenes que facin les danses infantils tinguin una continuïtat amb les danses per adults i garantir així la continuïtat i l’arrelament de la festa.

EXPOSICIONS

Durant la festa es podran visitar dues exposicions. A La Panera, hi haurà l’exposició “PINTURES ACRÍLIQUES, OLIS I AQUAREL·LES DE PILAR CARALPS”, pintora de Bellver de Cerdanya que actualment resideix a La Fuliola. Malgrat no s’estanca en cap estil en concret, li agrada inspirar-se en tot el que l’envolta. Experimenta amb totes les tècniques i materials, com l’oli, l’acrílic o l’aquarel·la.

A la planta baixa de la Garuta es podrà veure “QUI CONEIX L’ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES?” que en una primera part, presenta l’autor del llibre, en Lewis Carrol, curiositats sobre els continguts del llibre i informació sobre algunes de les edicions més representatives del llibre de l’Alícia i tot seguit ofereix uns itineraris de lectures, acompanyats de bibliografia de suport, que permeten presentar molt més llibres infantils i juvenils segons les edats dels lectors.

Els horaris de les exposicions són els següents: Dissabte de 19.00h a 20.30h i diumenge de 10.00h a 13.00h i de 17.00h a 20.00h.

PEDRENYAL D’HONOR

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que enguany, la persona més adient per rebre aquesta distinció ha de ser, el cantant i folklorista català, Jaume Arnella, fundador del Grup de Folk i que aquest any celebra el seu 75 aniversari. El premiat ja ha confirmat que vindrà a recollir el premi. Es decideix bàsicament el premi per motius musicals, buscant un músic tradicional de referència al país, tenint en compte que la novetat principal de la 14a edició de la Festa del bandoler és l’estrena de la dansa pròpia.

ALTRES ACTIVITAS PROGRAMADES

Igual que en les darreres edicions es vol potenciar el recinte bandoler que engloba la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera, concentrant totes les activitats que es facin en aquest espai. Durant la Festa del Bandoler es podran veure dues representacions teatrals, dissabte a la tarda i diumenge al migdia que expliquen la història de Perot d’Argensola.

El diumenge gaudirem de passes musicals del grup lleidatà Cronistes, que animaran el mercat de productes artesans i gastronòmics i els visitants a la fira.

Tindrà lloc de nou la trobada de puntaries, organitzada per les puntaires de Castellserà que aquest any arriba a la 19a edició i que reuneix cada any gairebé 300 puntaries de tot Catalunya, en una trobada que es farà a la Plaça Sitjar, al costat del recinte bandoler.

Completaran els actes de la festa la caminada de l’Alera que arriba a la cinquena edició i que aquest any visita la Cabana del Jaume la Torra, un espai que ens permet veure les dues vessants de la Serra de Bellmunt-Almenara i que durant el recorregut de la caminada permet veure diferents elements d’arquitectura popular. El diumenge a la tarda comptarem amb la col·lecció de jocs “Colors de monstre” de la companyia “Tombs Creatius”. Musicalment tindrem l’actuació el dissabte a la nit, del cantautor Ramon Martí “Fustegueres” i “Kalikenyos” i el diumenge, per tancar la festa, tindrà lloc la tradicional sardinada i sopar acompanyats del grup “KsonRonda” de Balaguer.

Infolleida