Conveni amb Tàrrega i l’empresa Sorea per eximir del pagament del rebut de l’aigua a persones amb pocs recursos

10/12/2019

L’acord preveu un Fons de Solidaritat que enguany s’ha ampliat fins als 5.000 euros en ajuts

L’Ajuntament de Tàrrega i l’empresa Sorea, concessionària del subministrament d’aigua de boca al municipi, han signat un nou conveni per concedir ajudes econòmiques a famílies en situació de pobresa energètica. L’acord estableix un Fons de Solidaritat de 5.000 euros, vigent fins al 31 de desembre de l’any 2020, que permetrà l’exempció del pagament de factures pel consum d’aigua a persones amb greus dificultats per fer front a les despeses de la llar (tal i com marca la Llei 24/2015, de 29 de juliol, sobre mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica). L’entesa dona continuïtat a un conveni de l’any passat que establia 3.000 euros en ajuts, quantitat que ara s’ha ampliat fins als 5.000 euros. El Fons de Solidaritat, aportat íntegrament per Sorea (tal i com obliga l’article 6.3 de l’esmentada llei), també eximeix del pagament de les taxes associades al subministrament d’aigua de boca, un servei considerat de primera necessitat. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el gerent de concessions de Sorea, David Gall, han signat el conveni, el qual també preveu altes d’urgència al subministrament mitjançant la instal·lació d’un comptador subjecte a contractació provisional, si s’escau.

Cobrir necessitats bàsiques de les persones
“Amb la firma del nou conveni cobrim necessitats bàsiques de les persones que pateixen precarietat i vulnerabilitat social”, ha afirmat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. Per la seva part, David Gall ha posat de relleu que Sorea “som una empresa compromesa i socialment responsable, considerant l’aigua com a element indispensable per a la vida de les persones”. La regidora d’Acció Social, Assumpta Pijuan, també present a la signatura de l’acord, ha assenyalat que els beneficiaris del Fons de Solidaritat es fixaran mitjançant el Protocol Regulador de Mesures contra la Pobresa Energètica. A partir d’aquest document, els serveis socials emetran els informes que acreditaran les situacions de risc d’exclusió i possibilitaran d’eximir del pagament dels rebuts de l’aigua.

Tàrrega combat la pobresa energètica
La mesura s’emmarca en el pla d’accions que la capital de l’Urgell desenvolupa per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. En aquest sentit, val a destacar que el Ple de l’Ajuntament de Tàrrega aprovà el passat 3 d’octubre una moció contra el tall de subministrament elèctric a les famílies en situació de vulnerabilitat que tenen deutes de consum energètic. La moció sorgí com a resposta a la carta enviada als ajuntaments per part d’Endesa i altres companyies elèctriques amenaçant a tallar el subministrament a persones vulnerables si els ajuntaments no assumien el 50% del cost, incomplint la llei contra la pobresa energètica. El consistori targarí es posicionà llavors a favor d’eximir del pagament del deute a les persones vulnerables i reclamar a la Generalitat la imposició de sancions a qui incompleixi la llei.

Infolleida