Convocada la nova beca d’estudis humanístics i ciències socials en homenatge a l’historiador i lingüista Joaquim Capdevila

22/06/2021

Impulsen la iniciativa el Consell Comarcal de l’Urgell i els ajuntaments de Tàrrega i Maldà

El record del lingüista i historiador lleidatà Joaquim Capdevila i Capdevila (1967-2017) quedarà perpetuat en una nova beca que durà el seu nom. El Consell Comarcal de l’Urgell, l’Ajuntament de Tàrrega i l’Ajuntament de Maldà han convocat plegats la Beca d’Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila com a homenatge pòstum a qui fou una de les figures destacades del pensament social i cultural del territori. Especialista en sociologia històrica i semiòtica, Capdevila esdevingué un prolífic investigador sobre la història de Maldà (el seu poble natal), Tàrrega i l’Urgell. La tasca de recerca que caracteritzà el seu treball, precisament, és el motor de la nova beca, la qual neix per promoure la producció d’estudis sobre les humanitats i les ciències socials.

Es tracta d’una beca de dues línies, cadascuna de les quals està dotada amb 1.500 euros. L’Ajuntament de Tàrrega convoca la primera línia per impulsar la producció d’estudis en el camp de les humanitats i les ciències socials en un sentit ampli (etnologia, patrimoni cultural, antropologia, arqueologia, literatura, lingüística, sociologia, filosofia, arts i creació o biografies transversals entre altres) en l’àmbit territorial de Tàrrega i les terres de Ponent. En paral·lel, la segona línia convocada pel Consell Comarcal de l’Urgell se centrarà en estudis de recerca històrica i memòria en l’àmbit de la comarca i la seva àrea d’influència.

El termini de recepció de propostes ja és obert i finalitzarà el proper 23 de juliol. Una vegada es premiï un projecte, l’autor tindrà sis mesos per desenvolupar i presentar el treball final. Els treballs guanyadors es publicaran en una nova col·lecció d’URTX - Revista d’Humanitats de l’Urgell creada expressament per aquesta finalitat: els Quaderns URTX, que sortiran al carrer a partir de l’any 2022.

Avui s’ha celebrat a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell la roda de premsa en què s’ha presentat la iniciativa. Gerard Balcells, president del Consell Comarcal de l’Urgell, ha destacat que la beca neix amb voluntat de tenir continuïtat en el temps, “fet que atorgarà tota la dimensió que es mereix una figura tan rellevant com la del Quim”. Carlos Vílchez, regidor de Cultura de Tàrrega, ha afirmat per la seva part que la beca “vol retre tribut a un investigador de gran talla intel·lectual i insubstituïble en la seva manera de treballar”. En paral·lel, Francesc Armengol Tolsà, regidor de Cultura de Maldà, ha qualificat de “necessària” aquesta iniciativa “en record d’un veí il·lustre del poble la mort del qual deixà un buit profund”.

D’altra banda, Sònia Rubió, vídua de Joaquim Capdevila, ha agraït en nom de la família la voluntat de les institucions implicades per fer realitat una beca “que honora la tasca intel·lectual del Quim”. “És una satisfacció que el nom del Quim tingui aquesta representació pública en l’àmbit de la recerca”, ha afegit. Finalment, Jaume Espinagosa, director dels museus de Tàrrega, ha apuntat que la creació de la beca “homenatja un dels investigadors més brillants fomentant alhora els treballs de recerca al territori, els quals no quedaran en un calaix sinó que veuran la llum cada any en el marc de la revista URTX”.

Joaquim Capdevila i Capdevila obtingué les llicenciatures en Filologia Catalana i en Psicologia i el Doctorat en Lingüística. Abocà tot aquest bagatge intel·lectual en nombrosos estudis historiogràfics, que enfocà de forma original fugint dels academicismes tradicionals. La seva trajectòria es fonamenta en la tasca d’arxiu i l’erudició investigadora sota el fil conductor de la identitat comunitària territorial. Publicà articles a revistes com Els Marges, Historia Social, Revue de Philologie o URTX entre altres. També va ser autor i editor de llibres sobre la història contemporània de Maldà, Tàrrega i la Catalunya occidental. En l’àmbit de l’ensenyament, exercí de professor de Lingüística, Semiòtica i Teoria de la Comunicació a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Lleida.

L’estiu del 2017 moria, a l’edat de 50 anys, de manera sobtada. Aquell mateix any se li dedicà un acte d’homenatge a la ciutat de Tàrrega i el 2018 es publicà a URTX el dossier “Joaquim Capdevila i Capdevila in memoriam” amb quatre articles que recordaven i reivindicaven la seva figura tant des d’un punt de vista humà com intel·lectual. Aquest 2021, i com a iniciativa perenne d’homenatge, es convoca l’esmentada beca de recerca i divulgació.

Les bases de la beca ja es poden consultar al web www.culturatarrega.cat

Redacció - SEGRE / Foto: Ajuntament de Tàrrega