Diverses dones targarines centren una exposició al Museu Comarcal de l'Urgell

07/04/2018

Iniciativa que vol omplir el buit de documentació existent sobre biografies femenines vinculades al municipi

Els veïns de la capital de l’Urgell ja poden conèixer el llegat de dones rellevants de la ciutat, les quals han destacat per la seva trajectòria professional i personal durant el segle XX. L’Ajuntament de Tàrrega ha dissenyat una exposició divulgativa, “On són les dones targarines?”, la qual es pot visitar al Museu Comarcal de l’Urgell fins al pròxim 27 de maig. La iniciativa s’emmarca dins el projecte del mateix títol que la Regidoria de Polítiques d’Igualtat impulsa des de l’any 2015. La finalitat és omplir el buit històric de documentació existents sobre dones targarines que destaquen per les seves fites.

La mostra se centre en les figures de la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 – 2000); la docent Alba Güell Roca (1900 – 1997); les germanes llibreteres Rosina (1921 -2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924 – 2012); l’artista conceptual Olga L. Pijoan (1952 – 1997); la locutora Pilarín Minguell Pont (1926); i l’escriptora Josefina Vidal Morera (1932). Plafons, fotografies, documents i objectes personals il·lustren la mostra, comissionada per Sònia Sans Carrera, Roser Miarnau Pomés i Mireia Fontanet Viladot. El caràcter pedagògic de la proposta ve reforçat pel fet que també ofereix un apartat didàctic especialment adreçat als infants.

A la inauguració, celebrada el divendres 6 d’abril, assistiren Pilarín Minguell i Josefina Vidal, les quals van agrair emocionades aquest reconeixement. A la vegada, van animar a impulsar més treballs de recerca per treure dones de l’anonimat. També van assistir a l’acte el regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, la regidoria de Polítiques d’Igualtat, Núria Franquesa; i la consellera comarcal de l’àmbit de la dona, Imma Estadella.

El projecte “On són les dones targarines?” també ha fet possible fins al moment la realització d’un documental, el qual es pot veure a l’exposició, i la publicació de tres biografies en format de conte infantil. El pròxim dimarts 17 d’abril es presentarà el quart volum de la col·lecció de biografies, aquesta vegada en homenatge a la poetessa i política Josefina Vidal. D’altra banda, el dijous 8 d’abril es posarà en circulació el volum 32 d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, el qual inclourà articles biogràfics sobre dones rellevants de Tàrrega.

Infolleida