El Ple de Tàrrega aprova qualificar com a equipament la futura casa museu dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo

24/02/2023

Altres acords: Cal Segura del Talladell, que esdevindrà espai polivalent, rep la Declaració de Bé Cultural d’Interès Local

El Ple de Tàrrega ha donat llum verda per unanimitat al canvi de qualificació urbanística dels immobles que acolliran la futura casa museu dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo. Es tracta de la casa pairal de la família Pedrolo i Cal Calçada, edificis ubicats als números 5, 7 i 9 del carrer Major. Les finques passen a figurar al POUM com a sistema d’equipaments. L’acord fou adoptat en el marc de la sessió ordinària celebrada ahir dijous 23 de febrer. La capital de l’Urgell fa així un nou pas endavant per materialitzar el projecte de casa museu després que Adelais de Pedrolo, filla del literat, cedís l’edifici a l’Ajuntament l’any 2021. L’objectiu comú és divulgar la figura, l’obra i el llegat de Pedrolo a través del seu espai de vida i treball. En aquest sentit, la casa museu esdevindrà un centre d’estudi que custodiarà la biblioteca de l’escriptor i fomentarà el seu estudi acadèmic. El conveni signat en el seu moment preveu també que el consistori s’encarregui d’adequar l’edifici. Val a dir que ja s’han adjudicat els primers treballs d’arranjament per un import de 7.680 euros.

Preservació del patrimoni
La salvaguarda de patrimoni va ser un dels eixos de l’ordre del dia de la sessió. Així, també es va aprovar de forma unànime la Declaració de Bé Cultural d’Interès Local per a l’edifici situat al carrer de Sant Pere del Talladell conegut com Cal Segura. Es reconeix el valor arquitectònic i històric d’un immoble, ja expropiat, i que l’EMD El Talladell vol rehabilitar com a espai polivalent recuperant alhora l’esplendor original dels segles XVIII i XIX. D’altra banda, també es va acordar la cessió dels béns de domini públic i patrimonials de titularitat municipal a l’EMD El Talladell situats en el seu àmbit competencial. Es tracta d’una vintena de finques, terrenys i immobles com és el cas de Cal Segura.

Subvenció de la Diputació de Lleida per a la plaça de les Bòbiles
Pel que fa a urbanisme, destaca l’aprovació unànime del canvi de finançament de les obres de reforma que s’estan desenvolupant a la plaça de les Bòbiles. La Diputació de Lleida sufragarà aquesta inversió a través del Pla de Cooperació Municipal 2022-2023 amb una aportació de 214.857 euros (el cost íntegre de l’actuació). En paral·lel, el préstec concertat anteriorment pel consistori per costejar els treballs es dedicarà a la l’arranjament d’altres espais urbans, la millora de l’accessibilitat, la millora de la seguretat a la travessia de la C-14 o la reparació de les escales de la piscina descoberta.

Millora de l’entorn de l’església romànica de la Figuerosa
Un altre projecte que avança en la tramitació és la millora de l’entorn de l’església romànica de Santa Maria a la Figuerosa. Ahir va prosperar per unanimitat la proposta de nova qualificació de l’antiga rectoria del poble, terreny que figurarà com a sistema viari i de parcs i jardins. Això permetrà millorar la mobilitat a la zona i fer més visible l’entorn de l’església romànica. També es va ratificar un acord de la junta de veïns del Talladell per iniciar l'expedient de servitud de pas per substituir un tram de canonada d’abastament d’aigua de boca del poble. A més, va rebre suport unànime una modificació del POUM que permetrà l'ampliació d'indústries existents en parcel·les veïnes sense distància de separació sempre que es tracti de la mateixa activitat i propietat.

Rebaixa de preus dels horts urbans
Quant a finances, va prosperar la modificació dels preus públics per fer ús dels horts urbans municipals, que aviat iniciaran una nova temporada. Són parcel·les que es posen a disposició de la ciutadania per a conreu ecològic i d’autoconsum a més de ser un espai d’interacció i cohesió social. L’ús de la parcel·la sencera s’ha rebaixat de 180 a 50 euros l’any mentre que la mitja parcel·la se situa en 25 euros l’any. Continuaran sent gratuïts per a persones en situació de vulnerabilitat, majors de 65 anys, amb discapacitat o entitats sense ànim de lucre. Van votar a favor ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i Junts per Tàrrega es va abstenir.

També es va informar al Ple del període mig de pagament de factures als proveïdors, que en el quart trimestre del 2022 s’ha situat en 22,31 dies. Tàrrega compleix, per tant, amb la llei de morositat, que fixa el llindar de pagament en un màxim de 30 dies. A més, es va acordar per unanimitat la delegació de la gestió i recaptació d’alguns tributs a la Diputació de Lleida com és el cas, per exemple, de l’ocupació de via pública, retirada de vehicles, multes o sancions entre altres.

Infolleida