Elisabetta Cunegatti i Simon Contra estrenen el Trans-documentar 2021

29/07/2021

Els actes formen part del programa de residència de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

Les jornades Trans-documentar donen el tret de sortida aquesta tarda amb la participació de l’artista Elisabetta Cunegatti i el creador Simon Contra. Els actes formen part del programa de residència de creació i investigació impulsat per l’Arxiu Comarcal de l’Urgell juntament amb l’Ajuntament de Tàrrega, que tindrà lloc el dia 29 de juliol i el cap de setmana del 12 i el 13 d’agost.

Aquest programa pretén que les persones residents apropin els seus treballs i projectes a la ciutadania de Tàrrega i l’Urgell mitjançant presentacions, conferències, tallers o accions performatives. La iniciativa fomenta des de diferents disciplines els treballs artístics i de recerca al voltant dels documents i els arxius. L’edició d’enguany, però, comptarà amb un aforament limitat i es requerirà cita prèvia per entrar a causa del protocol contra la Covid.

Jornada inaugural amb doble sessió

Avui, 29 de juliol, Elisabetta Cuganetti serà l’encarregada d’inaugurar el programa amb una conferència sobre la seva instal·lació ‘On a date with the archive’ a les 19.00 h a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. L’autora italiana posarà en diàleg el material històric de l’arxiu amb l'aplicació de contactes Tinder, proposant una cita als espectadors.

Seguidament, a les 20.00 h, serà el torn de Simon Contra, que presentarà i projectarà el seu documental sobre la càpsula del temps que es va instal·lar a la creu gòtica de la Plaça Major l’any 1955. Sota el títol ‘EXP.CAPSULA.TEMPS.CREU.TERME.TRG’, Contra vol aportar llum sobre on pot parar aquest artefacte i quin pot ser el seu contingut. Aquest acte tindrà lloc al Museu Comarcal de l’Urgell.

Actes durant el mes d’agost

Marta Bisbal proposa el taller ‘Tocant de peus a terra’ el pròxim 12 d’agost a les 19.00 h a l’Arxiu Comarcal. Es tracta d’una activitat la reflexió, la memòria i la reinterpretació del món agrari i la cura dels llocs que habitem. Una indagació sobre la visualitat i la visibilitat de la terra en els arxius i sobre la representació de la gestualitat inherent a les tasques agràries.

Per clausurar el seguit d’actes, el dia 13 d’agost, durant tot el dia, tindrà lloc al nucli urbà de Tàrrega una acció performativa de l’artista Daniel Gasol basada en el treballador com un engranatge de la producció de capital de plusvàlua. 

El projecte “Workers in progress”, reflexiona sobre les imatges d’arxiu en desús on trobem treballadors emprats com a producció i entesos com a engranatges per elaborar productes que serveixin per ser comercialitzats. En aquest cas, com a productes televisius replicats sobre un format que requereix la venda d’espais publicitaris per continuar amb la seva vida útil com a medi comunicatiu.

L'Urgell TV