Els regants del Canal d’Urgell faran un estudi per determinar els punts habituals on tenen lloc els ofegaments de fauna

20/05/2021

Els regants del Canal d’Urgell elaboraran un estudi per valorar el tipus de fauna que cau a la infraestructura i quins són els punts exactes on passa de forma més habitual. Després de ratificar l’acord de col·laboració amb els Agents Rurals per vetllar per la protecció de la fauna i fer-ne un seguiment, també s’ha acordat col·locar una càmera per vigilar a temps real la fauna que pugui caure al canal al tram del Collet, a les Borges Blanques, i poder fer rescats amb la «màxima celeritat». Aquesta setmana, l’entitat ecologista Ipcena ha alertat de l’elevada mortalitat d’espècies ofegades en diferents trams del canal per la falta de mesures de seguretat que ho evitin.

La Casa Canal va ser l’escenari dimarts passat d’una reunió de seguiment del Pla de rescat de fauna entre el Cos d’Agents Rurals, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i la secció d’activitats cinegètiques del Departament d’Agricultura. Es va ratificar l’acord de col·laboració amb l’objectiu de minimitzar la fauna ofegada al Canal d’Urgell en l’època que aquest està actiu. L’acord arribat entre els diferents actors també compta amb l’aprovació de la secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Es va acordar continuar amb el pla de rescat que ja s’està duent a terme. Els Agents Rurals i el personal de la Casa Canal es continuaran coordinant per tal de localitzar la fauna caiguda al canal. Així mateix, s’elaborarà un estudi per part de la Casa Canal per tal de valorar quina és la fauna que cau als Canals d’Urgell i quins són els punts exactes de tot el tram més habituals. A la vegada, hi ha previsió de seguir implementant els sistemes per evitar caigudes i salvament de fauna.

D’altra banda, també es va acordar la col·locació de més deflectors en les zones que marqui l’estudi, així com altres elements que facilitin la sortida de la fauna caiguda al canal. Així mateix, es continuarà supervisant de forma periòdica el pla, tal com asseguren que ja s’està fent actualment, mitjançant reunions, al començament de temporada i al tancament de l’hivern. Hi assistiran totes les parts a fi efecte de valorar els resultats per tal d’aconseguir el nivell de mínima fauna caiguda i/o ofegada als canals.

ACN