Entitats de Tàrrega inicien una recollida de firmes per promoure un debat sobre la creu de la plaça Major

11/01/2019

Denuncien que l’Ajuntament no les va tenir en compte a l’hora de prendre una decisió sobre aquest element

Les obres de la plaça Major de Tàrrega continuen a bon ritme, però ho fan amb la petició de les entitats de la ciutat d’obrir un debat públic sobre la reubicació o no de la creu de terme situada al centre d’aquest espai. Des d’Agenta, han impulsat una recollida de firmes per demanar una audiència al consistori. Aquesta associació que engloba diverses entitats de la ciutat, considera que l’ajuntament ha estat poc transparent a l’hora de prendre la decisió de mantenir la creu a la plaça, i denuncia que no es comptés amb les entitats de la ciutat en la reunió que es va celebrar per debatre aquest tema.

Des de l’Ajuntament han explicat que en la reunió van participar tècnics i regidors d’urbanisme, tots els grups municipals, un membre del Rostoll, i representants d’equipaments culturals de la demarcació de Lleida. Segons ha manifestat l’alcaldessa de Tàrrega, es va acordar mantenir la creu a la plaça, però eliminant la inscripció franquista que figura a la peanya d’aquest element. Posteriorment, l’acta de la reunió va ser entregada a tothom que la va demanar.

La rèplica de la creu de terme gòtica es va reubicar a la plaça Major la dècada dels 50 del segle passat damunt d’una peanya, i conservant el capitell original del segle XV. A finals de l’any 2013 es va substituir el capitell per una còpia i es va dipositar la peça original al fons permanent del Museu Comarcal de l’Urgell, on ja es custodiava la creu original.  

Francesc García