FiraTàrrega 2019 enceta nova direcció i es reivindica com a hub internacional de les arts escèniques de carrer

17/06/2019

Territori, identitat, compromís i reflexió són les quatre línies que travessen la programació artística

FiraTàrrega 2019 arriba a la seva 39a edició amb nova direcció i tindrà lloc del 5 al 8 de setembre. Aquesta serà la primera edició sota la direcció artística d’Anna Giribet que, en complicitat amb la resta de l’equip de FiraTàrrega engega una nova etapa. Els propers cinc anys, FiraTàrrega afronta un nou projecte artístic però també un nou projecte de gestió. Els canvis recents en les dues direccions de la Fira han implicat una reflexió sobre quina ha de ser la seva funció dins de l'engranatge sectorial i en tant que mercat estratègic cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap a un nou paradigma
En termes generals, el nou equip recull l'essència de l'etapa anterior, de la qual se sent hereu, i valida l'esquema segons el qual la Fira és, en primer terme, un espai dual per a l'exhibició de la creativitat escènica contemporània que posa l'accent en les arts de carrer i l'espai públic i punt de trobada, contacte, contractació i intercanvi per als agents que operen en aquest mercat cultural. Segonament, ens reivindica com una estructura d'acompanyament en els processos de producció d'espectacles i d'inserció en els circuits de distribució. En tercer terme vol mantenir el seu paper com a espai per a la formació especialitzada, en l'àmbit de la creació i també en l'àmbit de la gestió i la programació relacionada amb les arts de carrer i l'espai públic.

El projecte per als propers cinc anys vol evolucionar cap a un nou paradigma. Un model que reforci la funció de l'esdeveniment en dues línies d'acció: com a generador d'espais de distribució i de públics per a les produccions escèniques i com a referent sectorial que concentri experiència i el coneixement i el posi a la disposició d'institucions, creadors i professionals. En definitiva, que esdevingui un agent imprescindible per afrontar els reptes que es plantegen al sector els propers anys.

Línies artístiques
Pel que fa més concretament a l'àmbit artístic, FiraTàrrega vol oferir una mirada polièdrica, al voltant de quatre eixos: el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l'adscripció a la realitat social i la recerca, en el sentit que les arts de carrer en particular i les arts escèniques en general ja no es conceben com una simple expressió cultural sinó com un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ha d'oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. I també incloure també les peces més festives i d’entreteniment de qualitat.

Àmbit professional i de mercats
La Fira acull uns 800 professionals procedents dels 5 continents. En aquesta edició, FiraTàrrega s’ha proposat; qualificar encara més l’experiència professional, renovant l’espai físic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creació de noves accions per a emergents i debutants a través d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja. Amb la nova edició FiraTàrrega repensa, en diàleg amb el sector, la configuració i les activitats de La Llotja per rellançar-la com un veritable hub de trobada, intercanvi i coneixement professional. Un lloc on professionals, públic i artistes es trobin per prendre el pols a les arts escèniques de carrer. També es reforça el paper d’acompanyament de la producció de les companyies coproduïdes per FiraTàrrega, en complicitat estreta entre l’Àrea Artística i l’Àrea Professional, amb  els creadors. Un altre punt important és el treball amb distribuïdors, companyies i associacions per impulsar la mobilitat de les creacions. També s’amplia el camp d’acció a sectors professionals no sectorials. Es mantenen activitats de gran repercussió professional, com el Lunch Meeting organitzat conjuntament amb l'ICEC. Pel que fa a delegacions internacional aquest any la Fira comptarà amb la presència de promotors de la regió Italiana de la Llombardia, en el marc del programa “Enforce entertainment” impulsat per l’associació APS Residenza IDra. Així mateix, acollirà programadors dels Estats Units amb el suport del CEF Travel Funding d’APAP, socis de la xarxa InSitu, de la qual la Fira ha entrar a formar part aquest 2019.

Suport a la Creació
El programa Suport a la Creació 2019, que es va presentar a principi de maig, inclou 14 projectes artístics i es caracteritza per la renovació i per la voluntat d'oferir un acompanyament integral a les companyies, on s'inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. El renovat programa estableix diferents tipologies de projectes, en funció del grau d'acompanyament que necessiten; Planter, MargesBrotMigracions i, per últim, Guaret, són les propostes de cocció lenta que escapen de la lògica de la immediatesa i el consum ràpid i que tenen emprenen un procés de creació que abasta dos anys. Les companyies tenen temps per realitzar processos d'investigació, reflexió i assaig.

Els 14 projectes són: Livalone (Francesc Cuéllar/Fundación Agrupación Colectiva), Teia (Júlia Farrero), La Festa (Mambo Project), Peix (Hotel Iocandi), Frame (Eléctrico 28), The Half (Foradelugar), La ballarina (Holoqué), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), [kórps] (Miquel Barcelona), Paparazzi (Paral·lel Ensamble), Els despoblats (Projecte In-Situ), La llista (Quim Bigas), La crisi de la imaginació (Rauxa) i Possê (Sound de Secà).

A partir d'aquest any es vol vetllar especialment el procés d'inserció de les propostes al mercat i garantir-ne la pervivència i la viabilitat més enllà de l'estrena a FiraTàrrega. És per aquest motiu que s'ha tingut molta cura a teixir una xarxa de complicitats amb diferents agents que volen acompanyar projectes artístics arreu del territori, entre els quals aquest 2019 ja s'hi compten el Graner, Roca Umbert, Teatre de l'Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L'Estruch de l'Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundació Catalunya La Pedrera, el festival Pauperres, Teatre Artesà del Prat de Llobregat, WeAct Assoc o el Montréal Complètement Cirque.

La programació 2019
En aquesta edició l'obertura de la Fira serà tota una declaració d'intencions d'aquesta nova manera d'entendre les arts de carrer i l'espai públic, la transversalitat de les arts escèniques, la implicació amb la ciutadania i el compromís amb la realitat social. Es concretarà amb una conversa sobre l'Espai Públic a la plaça Major de Tàrrega, el dijous 5  de setembre, entre Àngels Margarit i el filòsof Xavier Antich, i amb la moderació de Judit Carrera. Aquest acte compta amb la col·laboració del CCCB i culminarà amb una petita acció artística de dansa vertical a càrrec de la companyia DelRevés.

Com dèiem, la programació s'aglutina al voltant de quatre eixos. Pel que fa a Territori es podran veure propostes com la de la Júlia Farrero amb el seu solo de circ Teia vinculat a la tradició pirinenca de les falles; també A Vore, un diàleg entre la dansa i la música tradicional i la contemporània que entén la festa en clau intergeneracional i acaba sent una reflexió profunda sobre la identitat. Una peça que s'adapta al format de carrer gràcies a la col·laboració del Festival Eufònic. Trópico de Covadonga, de Rodrigo Cuevas, és un espectacle plantejat com un cançoner popular contemporani que recórre a l’electrònica, l’humor, la performance i els codis musicals per narrar les històries del folklore. Peix, d'Hotel Iocandi és un solo que des de la poètica de l’absurd reflexiona sobre l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat.

Vinculades a la identitat i les seves múltiples cares, es podran veure peces com  Give me protein, de Kernel Dance Theatre, una reflexió sobre els estereotips del gimnàs, l’obsessió per la imatge, la idealitzaicó de l’estètica i l’esclavització del cos. També Así bailan las putas, de Sixto Paz,  un espectacle que porta a escena l’acceptació de la vulnerabilitat, les contradiccions, les incerteses o l’apoderament de les dones de què parla Júlia Bertran en el seu llibre M’estimes i em times.

Pel que fa a la reflexió i el pensament, a més de l’acció d’obertura, trobarem peces com C'est pas là, c'est par là, del coreà Galmae, una instal·lació sobre la comunitat i la individualitat, Mission Roosevelt, dels britànics Tony Clifton Circus, una acció col·lectiva sobre les capacitats i les barreres urbanes. o Suite TOC núm 6, la darrera peça de Les Impuxibles sobre l'estigma i les convencions d'una societat sana.

Finalment, en termes de compromís i responsabilitat social trobem peces com Excalibur de Hermanos Picohueso, una sàtira de la societat que fa evidents les estructures del poder i la política de la por i del control. Les fronteres i la crisi de refugiats estan molt presents en la proposta que ens arriba des del País Basc, Bidaia de la companyia Hortzmuga, un espectacle de carrer amb teatre, dansa, música i metges que fa una crítica a la hipocresia de la política europea sobre immigració.

Completen la programació les propostes de Cafuné (Du'K'tO), Garden Party (Compagnie Nº8), Full House (Eléctrico 28), Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria (Glòria Ribera), Paseos urbanos (Itsaso Iribarren & Germán de la Riva), Pig (Kaleider), Ovvio (Kolektiv Lapso Cirk), Bye bye, Confetti (La Baldufa), Pareidolia. Juegos Para Activar la Imaginación (La llave maestra), Out Of The Blue II (Larutan), The good place (Marcel et ses Drôles de femmes), MirabalHand to hand (Roser López Espinosa), Toc de fusta, Diòptries (Toti Toronell) i Áureo(Uparte).

Públic infantil i juvenil
Els més joves i els més petits tenen també la seva oferta a FiraTàrrega 2019. La ballarinad'Holoqué ens endinsa en història d’amor prohibit entre la musica i la dansa. Horta de L’Horta Teatre, és una proposta familiar que recupera els valors arrelats a la terra i als costums més genuïns i ancestrals.  La lluna en un pot (un espectacle incomprès) de La petita Malumaluga portarà a Tàrrega una reflexió crítica de les programacions dirigides a la primera infància. Els joves tindran peces com La Festa, de Mambo Project, una experiència coreogràfica immersiva que explora els diferents estadis d’una festa tecno. També CALMA! de Guillem Albà, que reflexiona amb múltiples llenguatges escènics sobre la pressa, la hiperconnexió i la sobreinformació; o Livalone de Francesc Cuéllar que, amb lucidesa i humor construeix un relat sobre els camins per arribar a l’autosuficiència abans dels trenta anys.
 
FiraTàrrega presenta un total 42 peces, 24 de les quals són catalanes, 9 d’elles provenen de la resta de l’estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d'aquesta programació s'adscriu al programa Suport a la Creació. 19 de les propostes són estrena a l'Estat espanyol.

Infolleida