La concentració parcel·lària d'Agramunt, un pas més en l’aposta pel regadiu del Segarra-Garrigues

12/05/2021

És una fórmula per "racionalitzar" l'espai agrari i millorar la rendibilitat de les explotacions

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit aquest matí, a Agramunt, el lliurament de les escriptures de propietat de les noves finques de la zona concentrada d’aquest terme municipal, dins del sistema Segarra-Garrigues, un acte que s’ha hagut de celebrar en un format reduït per les restriccions de la Covid.

“El gran esforç impulsor de les obres del regadiu Segarra-Garrigues que el Govern de la Generalitat està duent a terme assoleix una altra important fita amb l’acte d’avui”, ha remarcat la consellera. Amb la concentració parcel·lària “fem un pas més per a cohesionar el nostre territori, una racionalització positiva de l’espai agrari; que millora les condicions de conreu, i facilita la instal·lació d’infraestructures cabdals com són les de regadiu”, ha dit. L’objectiu, com ha assenyalat, és la millora de les finques a partir de la unió i redistribució de la propietat de les parcel·les, per a aconseguir unes millors condicions de treball, i per tant, la millora de la rendibilitat de l’explotació.

De fet, l’impacte econòmic de la concentració parcel·lària en el compte de resultats de les explotacions ubicades a la zona representa una disminució de les despeses corrents al voltant del 15%, aspecte de gran rellevància atenent les dificultats econòmiques per les que travessen moltes de les explotacions. L’important estalvi és conseqüència de la disminució de la distància entre les diferents finques que conformen les explotacions, en reduir-se el nombre total de parcel·les de conreu, en un 38 % respecte del nombre inicial. Aquest fet representa que un gran nombre de propietaris ha vist reduït el nombre de finques de conreu a 1 o 2, obtenint-se així un important estalvi en gasoil, amb la corresponent reducció d’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, en despeses de manteniment de maquinària, i en el temps dedicat a les feines agrícoles.

Val a dir també que, a banda de l’efecte derivat de la pròpia agrupació parcel·lària, i amb l’objectiu de permetre un accés confortable a les noves finques de conreu i drenar-les adequadament, el Departament ha invertit a la zona concentrada d’Agramunt més de 8,3 milions d’euros en actuacions, com ara, executant 79,2 km de camins, 20,8 km de col·lectors de drenatge subterranis, els corresponents entradors a finques, i també executant millores territorials, i afitant les noves propietats.

Per tot plegat, la consellera ha posat en valor que aquesta actuació “és una oportunitat per la millora de les comunicacions rodades; l’optimització dels costos de producció i, per tant, d’assegurar la continuïtat de l’activitat agrària i en certa mesura el relleu generacional”. Alhora és “una manera avançada d’entendre com ha de ser la tinença de la terra, ja que es canvia la idea patrimonial i històrica per una de més pràctica: aprofitar els avantatges que això representa, per la facilitat del conreu i la viabilitat de les explotacions”.

La consellera ha incidit en la importància del regadiu a Catalunya, una política fonamental per a assegurar l’activitat agrària i les seves produccions, fent un ús sostenible del recurs aigua. I alhora ha destacat que un regadiu modern ha d’anar acompanyat, de manera imprescindible, de la millora de les condicions en què es desenvolupa, una de les quals és la concentració parcel·lària. Per la qual cosa “s’ha d’aprofitar l’oportunitat de la concentració parcel·lària com un element de millora de les finques, no només perquè puguin anar estrictament vinculades al regadiu, sinó que també han d’anar vinculades a la millora de les condicions d’explotació i treball de les finques”.

Així, doncs, es tracta, en definitiva, d’“una ferma aposta per la cohesió del territori, des del territori, i pensant també en com hem de garantir el futur de l’activitat agrícola”, ha assenyalat Teresa Jordà. “És una de les obsessions d’aquest Departament, la cohesió territorial. La Catalunya plena, en paraules del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. La que genera noves centralitats de vida col·lectiva. La que pensa el país en tota la seva diversitat”, ha subratllat la consellera.

Jordà ha conclòs la seva intervenció destacant que des del Govern “treballem a fons per a oferir la mateixa qualitat de vida a tot el país, amb independència de la comarca, ciutat o poble on es visqui”. I ha recordat que precisament aquest és un dels reptes de l’Agenda Rural de Catalunya, un full de ruta, en procés de redacció, per al desenvolupament territorial, socioeconòmic, i ambiental, incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La zona concentrada d’Agramunt consta de 3.039 hectàrees de superfície, corresponents a 421 propietaris beneficiats. I la superfície total prevista de transformació en reg d’aquesta zona de concentració és de gairebé 2.700 hectàrees, repartides en tres sectors de reg del regadiu Segarra-Garrigues: el 2, el 3, i el 4.1. El 98 % d’aquesta superfície disposa d’una dotació plena de reg equivalent a 6.500 m3/ha i any, mentre que per a les 55 ha restants la dotació serà de suport (3.500 m3/ha i any).   Actualment, estan en disposició de regar 1.620 ha corresponents als sectors 2 i 3; i del sector 4.1 està executada la xarxa primària.

Noèlia Burgos