La demarcació de Lleida podria produir cinc cops l'energia que consumirà el 2050 amb instal·lacions solars i eòliques

08/07/2021

Un estudi encarregat per la Diputació analitza les oportunitats que les renovables poden generar al territori

Un estudi encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l'empresa Km0 Energy estima que la demarcació té un potencial per generar cinc vegades l'energia que consumirà l'any 2050 a partir de fonts solars i eòliques. L'estudi considera 16.858 hectàrees "òptimes" per acollir instal·lacions fotovoltaiques -entre terrenys i teulades-, que podrien generar fins a 21.171 GWh. En el cas de l'eòlica, el treball quantifica en 4.366 GWh el potencial que podria arribar a produir la demarcació. Tot i això, la majoria de zones considerades òptimes per acollir aquestes instal·lacions es concentren al pla de Lleida. L'estudi pretén esdevenir una eina per obrir un debat al territori a partir de les oportunitats que planteja.

La Diputació de Lleida ha presentat aquest dimecres l'estudi que analitza el potencial fotovoltaic i eòlic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que s'emmarca en el Pacte territorial sostenible de les energies renovables que promou. El treball encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica i elaborat pel gabinet especialitzat en energia de proximitat Km0 Energy fa una radiografia de les possibilitats d'implantació d'instal·lacions renovables a la demarcació en els pròxims anys.

L'estudi quantifica en 116.942 les hectàrees "aptes" per situar-hi instal·lacions fotovoltaiques a la demarcació, que representen un 9,97% del territori. Tot i això, considera que d'aquestes 16.858 hectàrees serien "òptimes" per acollir-les, és a dir zones accessibles, que no s'estiguin cultivant, sense condicionants mediambientals i situades a menys d'un quilòmetre d'alguna xarxa de transport. Gairebé el 70% de les parcel·les "òptimes" es concentren al Segrià, Noguera i Garrigues. A l'Alt Pirineu i Aran només n'hi hauria el 9% del total.

Amb el potencial que estableix l'estudi pel que fa a fotovoltaica, la demarcació de Lleida podria arribar a tenir 14,26 GW de potència instal·lada (11,3 GW en terrenys i 3,14 GW en teulades), que generaria fins a 21.171 GWh (16.918 GWh en terrenys i 4.253 GWh en teulades), segons ha explicat el fundador i director general de Km0 Energy, Santi Martínez.

En el cas de l'energia eòlica, el treball estima que la demarcació podria arribar a disposar d'una potència instal·lada de 4,37 GW, que podrien produir fins a 5.710 GWh. En el cas de les zones considerades "òptimes", el potencial productiu se situaria en 4.366 GWh.

Actualment, la demarcació de Lleida consumeix uns 2.322 GW, una xifra que segons les previsions se augmentarà fins als 3.158 GWh l'any 2030, i fins als 5.108 GWh, el 2050. Cal tenir en compte, però, que el Segrià, el Pla d'Urgell, la Segarra i l'Urgell concentren més del 80% del consum elèctric de la demarcació. Amb les estimacions que fa l'estudi, l'energia que les comarques lleidatanes podrien arribar a generar de fons solars i eòliques (25.537 GWh) només en aquelles zones que l'estudi considera "òptimes" per acollir-les multiplicaria per cinc el consum energètic que s'estima tindrà el conjunt de la demarcació l'any 2050.

ACN - Nova Tàrrega