La lluita contra l’estigma, principal repte del Dia Mundial de la Salut Mental

10/10/2018

Dues usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària parlen de la seva lluita contra l’estigma

La Manoli i la Isa són dues usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega. Saben que aquest dimecres és el Dia Mundial de la Salut Mental, un dia en què tenen l’oportunitat de donar major visibilitat del què són les malalties mentals, i de la lluita contra l’estigma, una etiqueta que els marca i, en moltes ocasions, condiciona les seves relacions amb el seu entorn més pròxim.

Tant la Isa com la Manoli mantenen que l’esforç personal ha estat determinant per plantar cara al trastorn. La teràpia de grup, una de les moltes propostes que els ofereix el centre, també els suposa una gran ajuda en la seva recuperació.

Des del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega, on atenen a 45 persones, impulsen diverses accions i campanyes per combatre l’estigma. Juntament amb Obertament han dissenyat un nou pla d’intervenció en diversos àmbits de la societat per tal d’apropar aquesta qüestió a la ciutadania.

Es calcula que una de cada quatre persones són susceptibles de patir una malaltia mental al llarg de la seva vida. Per això és necessari trencar amb l’etiqueta de malalt mental que moltes persones arrosseguen, i facilitar la rehabilitació psicosocial d’aquestes persones.

Francesc García