La reconstrucció d’un marge de pedra seca a Castellserà aplega una trentena de participants

25/03/2019

La jornada de treball es va dur a terme durant els dies 22, 23 i 24 de març a l’espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara

Una trentena de persones van participar en la segona activitat emmarcada en el projecte Espais Naturals de Ponent, que es realitzava a Castellserà, a l’espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara. En aquesta proposta, els inscrits van realitzar un taller de reconstrucció d’un marge de pedra seca, aprenent tècniques i història d’aquestes construccions. Les places per participar al taller eren limitades i es van tancar inscripcions dies abans de dur-lo a terme.

El primer dia, es va fer una presentació, una introducció a la tècnica i també una breu explicació sobre l’activitat al Centre Cultural la Panera de Castellserà, a càrrec de l’alcalde de Castellserà, Marcel Pujol; Andreu Serés, biòleg, i dels organitzadors de l’activitat, Enric Morera, dinamitzador del projecte Espais Naturals de Ponent i representants del Grup de Recerca Aladrell i dels Amics de l’Arquitectura Popular.

El taller pràctic va començar el dissabte a les 9 del matí, a prop de l’Aixopluc de Castellserà, una sessió que es va allargar durant el dissabte i el matí del diumenge amb els diferents participants. Tot i la gran tasca que es va fer, el marge encara no va quedar del tot acabat, i caldrà tornar-hi a actuar per finalitzar l’obra.

Aprendre la tècnica va ser útil per als diferents participants perquè alguns d’ells ja tenien marges de pedra a casa seva. També va resultar interessant per a les persones que no coneixien la tècnica ja que és una manera de donar-la a conèixer i d’apostar per la difusió d’aquestes construccions.

Enric Morera, dinamitzador del projecte Espais Naturals de Ponent, va destacar la importància ancestral dels marges de pedra que seca que "serveixen per aguantar la humitat en els camps i evitar vessaments de terra en èpoques de molta pluja així com mantenir els desnivells entre les parcel·les". Segons Morera, "actualment hi ha pocs professionals que es dediquen a aquest arquitectura, de manera que aquest taller pretén ensenyar una tècnica per tal d'ajudar a conservar un patrimoni típic de la plana de Lleida, que està molt castigat".

L’ajuntament de Castellserà, el Grup de Recerca Aladrell i els Amics de l’Arquitectura Popular van col·laborar amb l’esmorzar i els participants també van gaudir d’un dinar ben a prop de la zona de treball, a Les Ventoses.

Infolleida