La Sala Marsà de Tàrrega acull una exposició sobre el vessant com a il·lustrador de l’artista Jaume Minguell

03/12/2018

La Regidoria de Cultura posa en valor l’obra gràfica que l’autor targarí plasmà en cartells, programes de mà, goigs, postals i altres publicacions

Tàrrega dedica una exposició a l’obra gràfica d’un dels seus grans artistes del segle XX, Jaume Minguell Miret (1922 – 1991). La mostra, produïda per la Regidoria de Cultura, posa en valor la tasca com a il·lustrador de l’autor, desenvolupada al llarg de 50 anys de fructífera trajectòria, més enllà de la seva reconeguda faceta com a pintor i muralista. La Sala Marsà de la Casa de Cultura acull la proposta fins al 6 de gener. El públic hi pot contemplar una extensa col·lecció de cartells, programes de festes, goigs, postals, estampes, invitacions, recordatoris,... en què predomina la temàtica festiva i popular. No hi falten il·lustracions per als llibres “Els inventors de fantasmes” de Josep Vallverdú o “Imatges distants” del poeta targarí Gregori Satorres, marcats per un to realista; col·laboracions amb la premsa escrita (Labor de Lleida, Nova Tàrrega, Casa de la Vila); o el seu treball amb Arts Gràfiques Camps-Calmet.

L’acte inaugural es va celebrar dissabte amb la presència de familiars de l’artista i un nombrós públic que va omplir la Sala Marsà. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló va manifestar que la mostra és un dels grans al·licients culturals d’aquest Nadal a Tàrrega a la vegada que un primer tast de la commemoració del centenari del naixement de Minguell, previst per a l’any 2022. En nom de la família va intervenir Josep Minguell, també especialista en pintura al fresc com el seu pare, al qual va definir com un “treballador incansable”. “Ell volia que les seves obres arribessin a la gent i per això el seu treball és patrimoni públic”, va afegir. A l’acte també van assistir el regidor de Cultura, Raül Palacios; el crític d’art Josep Miquel García; i els dos creadors de la mostra, Xavier García i Camil·la Minguell.

Exponent representatiu de l’anomenada “escola targarina”, Jaume Minguell va conrear amb èxit el cartellisme. Destaquen en aquest àmbit els cartells de les cinc edicions del Concurs de Pintura infantil (1969-1973), realitzats mitjançant la tècnica xilogràfica. També va sobresortir en la tècnica del gravat, on excel·lí durant els anys 80 plasmant la figura humana. L’exposició també reflecteix com la seva iconografia va influir en el seu fill Josep, creador dels primers cartells de la Fira de Teatre al Carrer. La mostra “Jaume Minguell Miret - De la creació a la impressió  - Obra gràfica 1943-1988” veu la llum acompanyada d’un llibre-catàleg (volum 48 de la Col·lecció Natan), el qual es presentarà oficialment el diumenge 9 de desembre en el marc de la 20a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega.

Infolleida