La Societat Ateneu de Tàrrega commemorarà el seu centenari amb una cinquantena d’activitats

07/02/2019

L’entitat, una de les més antigues de la capital de l’Urgell, posarà de relleu el seu primer segle de treball en favor de la vida cultural, cívica i associativa

La Societat Ateneu de Tàrrega està d’aniversari. L’entitat commemorarà enguany el centenari de la seva fundació amb una cinquantena d’activitats obertes al conjunt de la ciutadania. Creada l’any 1919 des de la societat civil targarina, l’entitat és una de les més antigues de la capital de l’Urgell i compta actualment amb més de 350 socis. Durant aquest primer segle de trajectòria, s’ha mantingut fidel a la voluntat de dinamitzar la vida cultural, cívica i associativa del territori tal i com posen de relleu les seves diferents seccions, sempre en plena efervescència. La celebració de l’efemèride compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs – Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega.

Algunes de les principals propostes
Entre les principals cites destaca el concert de l’Orfeó Lleidatà i l’Orquestra Julià Carbonell (OJC) el diumenge 3 de març interpretant el “Rèquiem” de Mozart. La proposta homenatja la figura del músic i pedagog Lluís Virgili, que va dirigir l’Orfeó Lleidatà durant més de 40 anys. Aquesta producció simfònica i coral aplegarà dalt l’escenari del Teatre Ateneu més d’un centenar de cantaires i músics. Altres concerts tindran com a protagonistes la Banda Municipal de Lleida (9 de juny) o l’Escolania de Montserrat (29 de novembre). L’entitat també convocarà un gran acte protocol·lari amb reconeixements i homenatges el proper 14 de setembre. D’altra banda, el 19 d’octubre Tàrrega acollirà la 2a Trobada dels Ateneus de Catalunya. La celebració culminarà l’any 2020 amb la publicació del llibre “Societat Ateneu de Tàrrega: 1919 · 2019” de Natàlia Lloreta. Un primer tast de l’obra es presentarà al públic el proper 13 d’abril. El tret de sortida de la programació tindrà lloc ja aquest dissabte 9 de febrer, quan s’oferirà un maridatge gastronòmic de tapes i vins, amb places ja exhaurides.

Obrir les portes de la Societat Ateneu al conjunt de la ciutadania
Les activitats del centenari s’adreçaran tant als socis de l’entitat com al públic en general. “Volem obrir les portes de la Societat Ateneu a tota la ciutadania alhora que divulguem la nostra història i tradició”, ha apuntat avui el president de l’entitat, Antoni Tàcies, en el decurs de la presentació del centenari. L’acte ha estat encapçalat per l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que ha qualificat la Societat Ateneu com a “important punt de trobada per a moltes persones i entitats” al mateix temps que ha subratllat “el caràcter referencial d’un col·lectiu que treballa per la cultura i per la ciutadania”. Rosa Maria Perelló ha felicitat la junta per la bona feina feta i per la qualitat de la programació del centenari. En aquest sentit, ha manifestat que la celebració de la 2a Trobada dels Ateneus de Catalunya reforçarà Tàrrega com a ciutat acollidora i pol cultural. A la roda de premsa d’avui també s’ha anunciat que el local de la Societat Ateneu lluirà aviat un mural del pintor targarí Josep Minguell com a testimoni permanent de la commemoració de l’efemèride.

Moment àlgid per a l’entitat
La celebració arriba en un moment àlgid per a l’entitat, ja que ha registrat un notable augment de la seva massa social. Acull actualment les següents seccions: Orfeó Nova Tàrrega (més de 100 anys d'història); Esbart Albada (més de 60 anys d'història); Coral Infantil Mestre Güell (més de 50 anys d’història); Club d’Escacs Tàrrega; Audiofòrum; Agrupació Fotogràfica de Tàrrega; SomSwingTRRG; cinema clàssic; civilitat, billar i ping-pong. Realitza una programació pròpia de forma habitual al seu estatge social. A més, cedeix instal·lacions a entitats i associacions. Compta amb ingressos provinents del lloguer de la cafeteria, subvencions públiques i quotes dels socis.

Infolleida