L’aigua omple de vida per un dia els antics safareigs d’Agramunt

10/07/2019

Els més petits aprenen com es rentava antigament en aquest espai que va quedar en desús fa 50 anys

L’aigua del Canal d’Urgell ha tornat a omplir de vida els antics safareigs d’Agramunt, els quals es troben en desús des dels anys 60. Per cinquè any consecutiu, petits i grans han portat la roba bruta de casa per rentar-la en aquest espai tal com es feia antigament. Aquesta activitat va néixer a petició de la mestra sabonera Àngels Prats, que va proposar recuperar la tradició de rentar a mà durant un dia, utilitzant el sabó fet a casa amb oli reciclat.

Aquesta activitat forma part del Cicle Racons que organitza l’Ajuntament d’Agramunt amb l’objectiu de mantenir vius i fer valdre espais que habitualment són poc concorreguts.

Els safareigs d’Agramunt es van construir a finals del segle XIX aprofitant l’aigua del Canal d’Urgell. Amb l’arribada de les rentadores van quedar en desús, però l’any 2003 el grup d’artistes Undretes va realitzar una acció reivindicant la recuperació d’aquest espai. Va ser aleshores quan el consistori els va recuperar, tot i que només s’omplen per fer activitats puntuals com la d’aquest dimecres.

Francesc García