L’Associació Alba presenta el seu full de ruta fins al 2030

09/02/2024

Un centenar de persones van assistir a l’acte de presentació que va acollir a representants de l'administració local i comarcal, entitats del tercer sector, empreses col.laboradores, professionals, famílies i persones de l'entitat

L’Associació Alba ha fixat el seu full de ruta pel 2030 a través de l’elaboració d’un nou Marc Estratègic amb el lema “Transformar per avançar”. Un document elaborat durant més de 6 mesos on han participat més de 200 persones de l’entitat entre professionals, persones i famílies. El document recull les línies estratègiques i els objectius a treballar en els propers anys. 

L’entitat va presentar dilluns aquest document en un acte ple de reivindicacions, desitjos i amb mirada de futur. També amb missatges d'agraïment cap a totes aquelles persones, administracions, empreses i entitats que en els darrers anys han recolzat l’entitat i han ajudat a tirar endavant els seus projectes. 

L’acte, conduït pel periodista Jaume Ramon, va començar de forma simbòlica presentant la càpsula del temps, una iniciativa que l'entitat ha portat a terme per recollir els desitjos, els compromisos i els reptes que les persones volen assolir d’ara i fins al 2030. 

Abans d'iniciar amb els parlaments es va poder veure un vídeo de resum de les accions i impactes assolits en el darrere Marc Estratègic (2017 -2023) que va servir per posar en situació a totes les persones del públic. 

Declaracions d'intencions
Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, va fer la seva intervenció agraint a tot l’equip professional l’esforç realitzat en els darreres anys. També va aprofitar per donar les gràcies a les administracions, les empreses i les entitats per estar al costat de l’entitat en els moments més difícils. Finalment va fer un repàs dels tres eixos que centren el nou Marc Estratègic, persones, organització i territori destacant especialment la necessitat de defensar els drets de les persones amb situació de vulnerabilitat i la necessitat d’aconseguir per part de l’administració la flexibilització dels serveis. "Necessitem transformar uns serveis completament anacrònics de fa 30 anys per suports molt personalitzats que donin la resposta real i adaptada a cada persona i família" va reivindicar Trepat. 

També va esmentar la voluntat de treballar en els propers anys la cura dels equips professionals, exigint l’equiparació dels sous i el reconeixement d’altres col.lectius que s’ocupen de serveis bàsics per a les persones amb l’objectiu de retenir el talent i posar en valor la feina que fan les entitats del tercer sector. 

Un futur més inclusiu, sostenible i corresponsable
La part central de l'acte van ser les 3 ponències relacionades amb cada un dels eixos del nou marc protagonitzades per persones expertes en la matèria. La primera intervenció la va fer la Montse Tarridas, experta en màrqueting i mare d’una jove amb una discapacitat intel.lectual, ella és activista dels drets de les persones amb discapacitat a l’Associació LADD. Va explicar la dificultat que es troben les famílies per poder establir acords amb l’administració i fer realitat les demandes i les necessitats que tenen. Va exemplificar algunes de les dificultats amb les quals es troba la seva filla i la necessitat de garantir els drets per accedir al treball, a l’habitatge o a la cultura. Va aplaudir la tasca de les entitats social com Alba que estan al costat de les famílies i que sovint troben respostes i ajuda a les tasques que hauria de fer l'administració.

En segon lloc, es va escoltar el testimoni de l’expert en processos d'organitzacions i intel·ligència col.lectiva Guy Gimenez. Va centrar la seva ponència a desgranar què vol dir una organització saludable, innovadora i sostenible, destacant la idea que tots 3 conceptes no es podien tractar per separat i que en el dia a dia les entitats i les empreses els han de tenir en compte amb la mateixa mesura. Va valorar molt positivament el caràcter transformador de l’Associació Alba i la necessitat de consolidar el seu model autogestionat per poder fer front a tots els reptes i al nou context social. 

Finalment, la tercera ponència sobre el territori corresponsable va anar a càrrec de Josep Santacreu, guissonenc i actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president del Consell de Cambres de Catalunya. També presideix la Fundació Plant for The Planet Espanya i la seva pròpia fundació que lidera el projecte d’Art Singular dirigit a artistes amb discapacitat. Santacreu va dirigir-se especialment a les empreses per convidar-les a deixar empremta al territori i a col.laborar de manera estreta amb entitats com Alba per generar valor, feina i riquesa al territori. 

Càpsula del temps
L’acte de presentació del nou Marc Estratègic de l’Associació Alba va finalitzar amb la posada en escena de la càpsula del temps on diferents persones representants de les àrees i serveis de l’entitat van posar-hi desitjos o objectes relacionats amb allò que els agradaria haver aconseguit l’any 2030, com una nova escola, o un nou espai de visites i de fabricació per l’obrador de galetes El Rosal. 

 

InfoLleida