Les immobiliàries analitzen les oportunitats de promoció que ofereix Tàrrega

09/05/2022

Fins ara s’apostava per la propietat, però creuen en un nou camí enfocat en alternatives com el lloguer o l'habitatge social

L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), l’Ajuntament de Tàrrega i CaixaBank han analitzat la situació del sector immobiliari al municipi i les possibilitats que ofereix a les empreses promotores i constructores de la comarca, en la sessió immobiliària “Tàrrega: reptes i oportunitats del sector immobiliari”, celebrada aquest matí al Museu Fàbrica Trepat de Tàrrega. L’acte ha comptat amb la participació de Montse Pujol, Presidenta de la Comissió Territorial de l’APCE a Lleida, Blai Morera, Director de Negoci Immobiliari del Centre d’Empreses Negoci Immobiliari de la Delegació Territorial Catalunya de CaixaBank, i Marc Torrent, director general de l’APCE, entre d’altres ponents.

L’alcaldessa de Tàrrega, Maria Alba Pijuan, ha estat l’encarregada de clausurar la jornada, que ha aplegat a nombrosos representants d’empreses promotores i constructores de Tàrrega i la comarca.

En aquesta sessió s’ha fet un repàs de l’evolució de la conjuntura del sector promotor i constructor a Tàrrega i el conjunt de la comarca de l’Urgell. Segons les darreres dades estadístiques analitzades per l’APCE, durant l’any 2021 ha repuntat amb força l’activitat promotora i constructora a la comarca després de la pandèmia.

En valors absoluts, Tàrrega registra 39 habitatges iniciats l’any 2021, xifra molt superior a la que es va registrar l’any 2020, amb només 3 habitatges iniciats. Pel que fa als habitatges acabats durant l’any 2021, a Tàrrega es van acabar 44 habitatges respecte l’any 2020, quan només es van acabar 5 habitatges. A nivell comarcal, l’any 2021 a la Comarca de l’Urgell es van iniciar 51 habitatges i se’n va acabar 52.

D’altra banda, una de les xifres més destacades és la compravenda d’habitatge nou i també d’habitatge usat. Així, en aquest 2021 s’han registrat les xifres més elevades dels últims anys, incloent-hi anys prepandèmia, tant a nivell general de Catalunya com a nivell provincial. En aquest sentit, l’any 2021 s’han registrat a Catalunya 15.003 compravendes d’habitatges nous i 72.900 d’habitatges usats, i a nivell provincial, l’any 2021 s’han registrat a Lleida 1.079 compravendes d’habitatges nous i 3.932 d’habitatges usats.

Pel que fa a les dades de la comarca de l’Urgell, l’any passat es van registrar 132 compravendes d’habitatge nou, xifra que representa un 12.2% de les vendes sobre el total de la província de Lleida. Pel que fa a habitatge usat, es van registrar 3.932 operacions de compravenda a la comarca, un 7,1% sobre el total de la província.

Montse Pujol, Presidenta de la Comissió Territorial de l’APCE a Lleida, ha remarcat que la consolidació de la recuperació de l’activitat promotora i constructora a Catalunya després de la crisi, i ha demanat a les administracions fórmules de col·laboració publicoprivada que siguin realistes i efectives per poder donar resposta a les necessitats de llars de la societat catalana els propers anys.

D’altra banda, Blai Morera, Director de Negoci Immobiliari del Centre d’Empreses Negoci Immobiliari de la Delegació Territorial Catalunya de CaixaBank, ha assenyalat que  l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna s’ha produït en un moment en el que el mercat immobiliari mostra una clara tendència alcista, amb una demanda molt forta i un augment notable en els preus. Malgrat la revisió a la baixa de les previsions del sector per l’impacte de la guerra, les perspectives segueixen essent raonablement positives, tot i que la incertesa és molt elevada.

A la cloenda, l’alcaldessa de Tàrrega,Alba Pijuan, ha destacat que el municipi de Tàrrega ve registrant un fort augment de població durant els últims anys. “Es tracta d’un creixement vegetatiu, amb més natalicis que defuncions, que se suma a l’arribada de nous veïns d’altres municipis i nacionalitats. És per això que la disponibilitat d’habitatge és fonamental per poder fer front a les noves necessitats demogràfiques de la ciutat”, ha afegit.

 

VÍDEO: Noèlia Burgos Domínguez | TEXT: InfoLleida