Salut obre la vacunació de les dosis de record pels de 65 a 69 anys i fa una crida als no vacunats

01/12/2021

Paral·lelament, es reobren els punts de vacunació poblacionals arreu del país

El Departament de Salut obre a partir d’avui la vacunació de les dosis de record per les persones de 65 a 69 anys, i més endavant i de forma progressiva, la de 60 a 65 anys. Ho ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa, acompanyada per la directora del Servei Català de la Salut, (CatSalut), Gemma Craywinckel, i el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola.

Cabezas ha remarcat que aquesta tercera dosi ja s’està posant a les persones de 70 o més anys, als usuaris de residències, els vacunats amb Janssen i les persones immunodeprimides. I que a més de la franja dels 60 a 69 anys, també s’administra al personal sanitari i sociosanitari així com també a les persones residents en centres sanitaris i sociosanitaris diferents a residències de gent gran. En tots els casos, ha dit que “reben indistintament una dosi de record de Moderna o bé de Pfizer. Amdues, funcionen molt bé”.

Per la seva part, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha detallat que a partir d’avui les persones d’entre 65 i 69 anys ja poden demanar cita per la dosi de record a la web http://vacunacovidsalut.cat i que, paral·lelament, s’estan “reactivant els punts de vacunació poblacionals”. Ha explicat que aquestes persones poden anar rebent SMS, però ha insistit que el més recomanable és demanar cita via web “perquè és molt més fàcil gestionar l’operativa”.

La directora també ha fet menció als majors de 70 anys i ha insistit que, en un principi, es va decidir vacunar-los en els centres d’atenció primària per aprofitar les visites i el seu seguiment, però que ara també tenen l’opció de demanar-ho a través de la web.

Durant la roda de premsa, tant Carmen Cabezas com Gemma Craywinckel han insistit també en fer crides a la població que encara no està vacunada. En aquest sentit, Cabezas ha remarcat que per exemple, les persones no vacunades més grans de 50 anys tenen una probabilitat 3,2 vegades més gran de ser hospitalitzades per COVID i 6,2 vegades més d’entrar a l’UCI.

“Vacunar-se és el millor que es pot fer per evitar hospitalitzacions i UCI. L’efectivitat de les vacunes és molt alta: entre 95 i 99% per hospitalitzacions, per exemple”, ha emfasitzat Cabezas, que també ha remarcat que des de l’inici de la pandèmia, Catalunya ha administrat prop de 12 milions de dosis de vacunes. L’última setmana, un total de 185.925.

D’altra banda, ha explicat que les visites a l’Atenció Primària relacionades amb la COVID han augmentat l’última setmana un 37,9%. Només ahir, es van registrar 11.914 visites. Ara mateix a Catalunya hi ha 682 persones ingressades per COVID i 145, a les Unitats de Cures intensives.

Minimitzar les visites als hospitals

Davant aquesta situació pandèmica, Gemma Craywinckel ha demanat minimitzar les visites a pacients ingressats als hospitals sempre que sigui possible ja que el virus de la COVID ja ha entrat als centres i, per tant, cal preservar els professionals i els pacients dels contagis. "Hem emès recomanacions als centres per establir fluxes de pacients, horaris i necessitats d'acompanyament, entre d’altres. L'objectiu és minimitzar al màxim el risc tant pels pacients ingressats com pel personal sanitari. La situació epidemiològica no és d'alerta d'extrema, però hem d'evitar que el virus entri de manera lliure".

D’altra banda, la secretària de Salut Pública també ha concretat les accions que s’estan fent en relació a la variant Omicron. Entre les mesures destacades, sobresurt la dels cribratges, en col·laboració amb els Ministeris de Sanitat i d’Exterior, als viatgers que procedeixen dels països de Sud Àfrica, a més del Termofisher que es fa als TAR positiu. També ha destacat la quarantena obligatòria vigilada telefònicament als viatgers encara que tinguin prova negativa, així com també la quarantena dels contactes estrets de casos sospitosos d’Omicron, a més de la intensificació de les terceres dosis i altres prioritats de vacunació i l’èmfasi en totes les mesures de protecció.

Precisament, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha centrat la seva intervenció amb la variant Omicron i ha explicat que “és encara una variant de preocupació. Ha mutat molt. Encara no sabem exactament si és molt més transmissible o si escapa de la vacuna." Tot i això, creu que ens seguiran protegint d'una COVID greu: “Si estem vacunats podem infectar i transmetre la malaltia, però, per regla general, no tindrem gravetat”.

Més d’11 milions de certificats COVID descarregats a Catalunya
Finalment, Gemma Craywinckel ha posat èmfasi en les descàrregues dels certificats COVID i ha informat que del 22 al 30 novembre se n’han descarregat un total de 2.525.259. També ha assenyalat que, només ahir, 30 de novembre, es van emetre 334.722 i, en total, des que es va començar a generar el document, s’han descarregat 11.130.000 certificats, “unes dades que gairebé doblen la població catalana”, ha conclòs.

La directora ha demanat guardar els documents per no sobrecarregar el sistema. També ha explicat que “activarem el certificat imprès en els punts poblacionals. Ens adrecem a aquestes persones que tenen incapacitat de descarregar-lo, es vol evitar així la bretxa digital”.
InfoLleida