Tàrrega combat la violència masclista amb la campanya ‘Digues Prou, No Estàs Sola’

08/11/2019

Acció a la plaça Major amb un miler de cadires buides en record de les dones assassinades a mans de les seves parelles o ex-parelles · Primera edició d’un congrés pedagògic adreçat a la gent jove per conscienciar contra aquesta xacra social

En el marc de la campanya ‘Digues prou, no estàs sola’, l’Ajuntament de Tàrrega treballa des de l’any 2014 en la prevenció i sensibilització contra la xacra social de la violència envers les dones. La Regidoria d’Igualtat endega aquest novembre una nova edició del cicle, integrat enguany per una desena d’activitats de conscienciació que compta amb el suport de diferents entitats i institucions. En el decurs de la presentació, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat l’accent en la formació dels joves com a eina per eradicar la violència de gènere. “Amb aquest objectiu convoquem un congrés adreçat als centres d’ensenyament de Tàrrega per fer pedagogia. L’educació és un vehicle per fer efectiu un canvi de rumb en la societat”, ha assenyalat l’alcaldessa. Per la seva part, la regidora d’Acció Social i Igualtat, Assumpta Pijuan, ha agraït “la implicació del teixit associatiu per generar una campanya transversal d’accions que conscienciïn el conjunt de la societat”.

La campanya condemna en veu alta els assassinats per violència masclista. Fins a data de 4 de novembre de 2019 són 1.026 les dones assassinades des del 2003 (any que comencen a recollir-se oficialment aquestes dades) a mans de la seva parella o ex-parella. 34 menors també han estat assassinats des de l’any 2013 amb l’objecte de fer mal a la mare. Per a denunciar aquest colpidor balanç, el diumenge 24 de novembre (11h) la plaça Major de Tàrrega s’omplirà amb 1.060 cadires buides en record de les dones mortes per violència de gènere des de l'any 2003 i als fills i filles també assassinats des del 2013 (les cadires duran el nom de les víctimes i la seva edat). “És un homenatge a les dones que han mort a causa de la violència masclista i alhora un acte per fer visible el buit que deixen”, ha explicat la coordinadora d’Igualtat, Mireia Fontanet. Les cadires seran presents a la plaça Major fins al dilluns 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. En aquesta data, a les 12 del migdia, es farà la lectura del Manifest a càrrec de l’Ajuntament, el Consell Comarcal de l’Urgell, Dones Arrel, APADOC, Dones Verge del Pedregal i Fòrum Femení d’Opinió.

La novetat d’enguany, com ja s’ha dit, serà la convocatòria del 1r Congrés sobre Com Detectar i Prevenir les Violències Masclistes el dimarts 12 de novembre (de 8:30 a 17h, edifici Infraestructures.Cat). És una iniciativa pedagògica que s’adreça especialment a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat dels centres de secundària de Tàrrega i cicles formatius (també obert al públic en general). L’objectiu és crear un espai de reflexió i formació fomentant l’apoderament per combatre les violències masclistes. Es vol incidir així en la prevenció entre les persones joves, atenent a les últimes dades esfereïdores: l’any 2018 gairebé un 7% de les dones ateses pels Mossos d’Esquadra en relació amb violència masclista foren menors d'edat. A més, augmentaren un 20% les detencions de joves d’entre 18 i 20 anys per violència masclista.

El congrés s’obrirà amb una conferència de Marta Roqueta, investigadora especialitzada en feminismes i formadora en gènere i cultura de masses. Després es projectarà el documental sobre el tràfic de dones ‘El proxeneta’, amb debat posterior en què participarà la directora Mabel Lozano. Tot seguit, es desenvoluparan sis taules rodones sobre la prevenció de les violències masclistes des dels àmbits de la comunicació, l’art, la legislació, l’educació, la salut i la ciència. Completarà el programa una xerrada sobre explotació sexual a càrrec d’Amèlia Tiganus, activista feminista. La trobada compta amb finançament dels Fondos de Estado Contra la Violencia de Género, fruit del Pacto de Estado contra la Violencia de Género del Ministeri de la Presidència i Igualtat.

La formació i la conscienciació també són els objectius de la conferència ‘Gènere i noves masculinitats’ que pronunciarà Ritxar Bacete, especialista en igualtat i paternitat positiva, el divendres 22 de novembre (19:30h, Local Ateneu). El mateix contingut donarà peu a un taller que s’impartirà per a professionals dels àmbits socials el dissabte 23 de novembre (10h, Centre Entitats). L’eix d’ambdues activitats és desmuntar els falsos mites sobre la masculinitat que potencien els vessants d’autoritat i domini sobre la dona.

La literatura esdevindrà un altre dels vehicles d’expressió de la campanya. Així, el Fòrum Femení d’Opinió proposa el divendres 15 de novembre (20h, Local Ateneu) una conferència de Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies. Barderi és escriptora, periodista i especialista en estudis de gènere. D’altra banda, el dimecres 27 de novembre (19h, Biblioteca) es presentarà el llibre ‘Dolça fera que en il·lícit trobes plaer’ de Maria Ferotge, recull de contes feministes i antiautoritaris. Val a dir que la Temporada de Teatre de Tàrrega portarà en escena el dissabte 9 de novembre (21h, Teatre Ateneu) l’obra ‘Shirley Valentine’, retrat d’apoderament femení protagonitzat per una mestressa de casa.

Per un altre cantó, Tàrrega instal·larà punts informatius de la campanya a la Casa Consistorial (del 25 al 29 de novembre) i al CAP (dilluns 25 de novembre), on també s’acostarà al públic l’exposició ‘Feminicidis’. La campanya ‘Digues prou, no estàs sola’ 2019 integra esforços de l’Ajuntament de Tàrrega, Diputació de Lleida (que dona suport econòmic), Consell Comarcal de l’Urgell, Subdelegació del Govern a Lleida, Institut Català de la Salut.

Infolleida