Tàrrega concentrarà un centenar d’expositors a la 22a Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals, del 4 al 6 de desembre

23/11/2021

Aparador d’art, disseny i artesania a les portes de les festes de Nadal, i que enguany es trasllada per primer cop al Pavelló del Club Natació

Tàrrega concentrarà un centenar d’artistes, dissenyadors i artesans del 4 al 6 de desembre. Serà en el marc de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, que assoleix 22 edicions com a cita consolidada en el calendari i pòrtic d’entrada a les festes nadalenques. Aprofitant el Pont de la Puríssima, la capital de l’Urgell ofereix al públic un ampli espai on els visitants poden adquirir articles de creació singular, única i limitada. La Regidoria de Promoció Econòmica trasllada enguany la fira per primera vegada al Pavelló del Club Natació, tal i com ja va fer amb la Fira del Medi Ambient, alhora que habilitarà una carpa al carrer de La Plana.

En total, es disposaran de més de 2.000 metres quadrats d’exposició on es posaran a la venda obres de pintura, dibuix, ceràmica, escultura, orfebreria, fotografia, interiorisme, forja, tèxtil i manualitats entre altres disciplines. L’entrada és gratuïta i el recinte romandrà obert d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 9 de la nit.

Homenatge als artistes del col·lectiu de gent gran de Tàrrega
Altres al·licients seran, com de costum, els tallers de manualitats i art per a totes les edats a càrrec d’expositors participants a la fira. Petits i grans tindran ocasió de fer ús de la seva traça i creativitat fent penjolls, sabó artesà o elements decoratius de Nadal, coincidint amb la proximitat de les festes.

D’altra banda, i donada la situació d’aïllament que han patit molta gent gran per la situació provocada per la pandèmia, en el marc de la fira es vol retre un homenatge als artistes grans de la nostra ciutat i que de forma solitària s’han dedicat a fer labors manuals, pintures, amb metall o amb materials reciclats, entre altres. Així doncs, es destinarà un espai a l’entrada del pavelló perquè aquestes persones puguin exposar les seves creacions i fer-les visibles als visitants del certamen.

Així ho ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, durant la roda de premsa de presentació de la fira, la qual l’any passat no es va celebrar a causa de la pandèmia. “Homenatjarem una quinzena d’artistes de Tàrrega majors de 80 anys les creacions dels quals fins ara només coneixien les persones del seu entorn proper. Amb aquesta iniciativa farem visible el seu talent en el marc d’una fira plenament consolidada”, ha afirmat Robert. La presentació també ha comptat amb l’assistència de la cap de l’àrea de Promoció Econòmica, Montse Garrido, i l’artista Jordi Claramunt, que oferirà una demostració del seu treball en el marc del certamen.

Demostració de l’escultor Jordi Claramunt
Precisament, aquest escultor multidisciplinar (que treballa amb fusta, pedra, bronze, gel...) ha explicat que, tot i que darrerament s’ha especialitzat en l’escultura en gel - cosa que l’ha projectat internacionalment-, durant la fira oferirà demostracions en directe de com modela la fusta amb eines com una serra mecànica. Claramunt mostrarà com tracta el material mitjançant la tècnica de buidat, que consisteix en treure material en comptes de afegir-ne com es fa, per exemple, amb el fang. “El públic podrà observar el procés d’elaboració d’una escultura en fusta, amb la mateixa tècnica que empro per esculpir el gel”, ha explicat el jove creador.

Decorem l’arbre de Nadal amb la Fusteria de l’Associació Alba
L’espai firal també disposarà d’un arbre de Nadal fet de fusta per decorar-lo amb les boles fetes del mateix material que es confeccionaran en el marc d’un taller que es desenvoluparà cada dia del certamen (matí i tarda) a càrrec de l’àrea de fusteria de l’Associació Alba. Aquest arbre s’ubicarà després al vestíbul de la Casa Consistorial. També es comptarà amb una demostració de l’Art Singular de l’espai Santacreu de Guissona i els seus artistes.

Maridatges gastronòmics per obrir boca
L’apartat gastronòmic brillarà amb tres showcooking desenvolupats per tres establiments de restauració de Tàrrega: Novum, Arttapa i Niam (cada tarda de la fira). A més, la cooperativa Tres Cadires i la Cerveseria Matoll oferiran maridatges dels seus productes i també s’oferiran demostracions de Thermomix.

Espai de ‘photocall’
Amb la utilització de les imatges recollides dins el projecte ‘Retra(t)acció’ pel fotògraf targarí Jaume Solé i l’Arxiu Comarcal de l’urgell, s’habilitarà un espai de photocall amb la imatge al fons de la Pilarín Minguell que vol esdevenir un petit homenatge pòstum de la ciutat a una bona representant de l’esperit targarí, desapareguda en plena pandèmia, i escollida per la seva faceta de persona oberta, pluridiciplinar, poliglota, amb vessant internacional, vinculada a l’esport, el teatre i la ràdio. Es convida als visitants a fotografiar-se al photocall confeccionat amb els retrats de tothom que s’han deixat retratar per Jaume Solé al llarg d’una dècada.

Plataforma d’iniciatives solidàries
La 22a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals també esdevindrà un aparador per atansar al públic diverses accions solidàries comptant amb estands de AECC, Associació de Malalts Alzheimer de Tàrrega i comarca, Grup de Missions i Mans Unides, Frater i Associació de Dones Arrel, amb venda d’artesania, articles nadalencs i marxandatge.

Art-teràpia
De la mateixa manera, l’artista i terapeuta targarina Alba Torres, que actualment treballa en serveis de salut mental tant públics com privats, oferirà dues conferències sobre el seu camp de recerca i treball. Així, Torres proposar un viatge a l'acte creatiu descobrint les entranyes de l'Àfrica interior subsahariana, on va viatjar per a fer recerca i creació artística aquest estiu.

InfoLleida | VÍDEO: Noèlia Burgos