Tàrrega dedicarà el cicle literari de Sant Jordi a la poeta valenciana Teresa Pascual

13/04/2022

El Mercat de Roses i Llibres aplegarà una quarantena de parades

La Regidoria de Cultura de Tàrrega dedicarà els actes literaris del Sant Jordi d’enguany a la poeta Teresa Pascual (Gandia, 1952). La capital de l’Urgell dona continuïtat així als cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per l’expert literari Xavier García sota el nom de “Col·loquis a Thä”. En aquesta ocasió, els dies 22 i 23 d’abril es desenvoluparan un seguit d’actes posant de relleu l’obra poètica editada per l’autora valenciana així com la seva tasca com a traductora de l’alemany. “Col·loquis a Thä”, a més, arribarà per primera vegada als centres educatius ja que Teresa Pascual visitarà l’institut Alfons Costafreda el matí del divendres 22 per llegir poemes i comentar-los amb l’alumnat. Després, a les 7 de la tarda, la biblioteca Germanes Güell acollirà una conferència de Lluïsa Julià sobre la poetessa i un recital dels seus versos.

El dissabte 23 abril arribarà el torn de les ponències sobre l’obra de Teresa Pascual. A partir de 2/4 d’11 del matí, a la biblioteca, intervindran Neus Aguado, Àngels Gregori, Francesc Calafat, Ricard Garcia i Antònia Cabanilles. Són crítics i acadèmics que aportaran la seva visió sobre els poemaris de l’autora protagonista, que li han valgut diversos guardons en llengua catalana: el Premi Senyoriu d’Ausiàs March 1987, el Premi Vicent Andrés Estellés 1988, el Premi Crítica Serra d’Or 2003, el Premi de la Crítica Catalana 2009 i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians Manel Garcia Grau. L’assistència és gratuïta i oberta a tothom. Posteriorment, la Regidoria de Cultura publicarà les esmentades ponències.

 

Mercat de Roses i Llibres el dissabte 23 d’abril

Al mateix temps, durant la Diada de Sant Jordi, no faltarà el tradicional Mercat de Roses i Llibres organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica. El carrer del Carme i la plaça Major aplegaran una quarantena de parades en horari comercial, de 10 del matí a 8 del vespre. El públic assistent hi trobarà llibreries amb novetats editorials, una àmplia varietat de roses i entitats sense ànim de lucre de caire social i cultural. També hi serà present una parada de l’Ajuntament de Tàrrega amb publicacions pròpies. Així mateix, la plaça Major serà escenari a les 12 del migdia d’un concert de corda de l’Orquestra Arkeres, sorgida de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. Llibreria Sauret, a més, ha anunciat que a la seva parada signaran exemplars els escriptors Teresa Ibars (10:30h), Jaume Moya (12h) i Montse Rubinat (18h). Per la seva part, Art Rural Lo Cigronet oferirà un taller de pinta-cares per a la mainada.

 

Calendari d’actes literaris del 20 al 28 d’abril

El calendari d’actes literaris a Tàrrega ja s’obrirà el dimecres 20 d’abril (19h) amb la presentació del volum 2 de la col·lecció Quaderns del Museu Tàrrega Urgell. Es tracta d’un treball de recerca de l’arqueòleg Joel Minguell, el qual indaga en els secrets que amaga l’antic pou del gel de Tàrrega. Els resultats són exposats a Descongelant la història. El pou de gel vell de Tàrrega (segles XVII-XVIII), recerca i recuperació d’un bé patrimonial.

El dijous 21 d’abril (19h), els Cinemes Majèstic acolliran l’estrena del documental Pedres plenes de vida de Jordi Giribet, una reivindicació dels marges de pedra seca i el patrimoni rural. Es tracta d’una iniciativa d'Òmnium Segarra – Urgell, Grup d'Ecologia i Medi Ambient, Amics de l'Arquitectura Popular, Museu Trepat, Viu Guimerà i Filmtonics. La producció audiovisual també ha donat peu a un conte infantil il·lustrat que es presentarà al públic en el decurs del mateix acte. El mateix dijous 21 (19:30h), l’escriptora targarina Montserrat Aloy Roca parlarà sobre el seu nou llibre, Aumon, a la biblioteca Germanes Güell. Ho organitza Vinyartistics i Linx Edicions.

El cicle es clourà el dijous 28 d’abril (19h) amb la presentació del nou llibre de poesia de Meritxell Cucurella – Jorba, La volumetria del neguit, publicat per Pagès Editors. L’obra ha estat la guanyadora del XXV Premi de Poesia Màrius Torres de la ciutat de Lleida. L’acte, que tindrà lloc al Museu Tàrrega Urgell, és organitzat per la Biblioteca Pública de Tàrrega - Germanes Güell.

Segre-Nova Tàrrega / Foto: Ajuntament de Tàrrega