Tàrrega educa els joves en la detecció i la prevenció contra la violència masclista

13/11/2019

Fins a 150 alumnes de batxillerat i cicles formatius han participat en un congrés pedagògic que proporciona eines per ajudar a combatre aquesta xacra social

Tàrrega va celebrar ahir la primera edició d’un congrés centrat en la detecció i la prevenció contra les violències masclistes. L’activitat es va adreçar especialment a l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, o sigui, joves d’entre 16 i 18 anys. L’objectiu va ser el de crear un espai de reflexió i formació fomentant l’apoderament de les persones adolescents per combatre la violència masclista. La iniciativa forma part de la campanya ‘Digues prou, no estàs sola’ mitjançant la qual la Regidoria d’Acció Social i Igualtat sensibilitza la ciutadania per combatre la xacra de la violència envers les dones. Al congrés, s’hi van donar cita un total de 150 joves dels centres educatius Manuel de Pedrolo, Alfons Costafreda, Vedruna i EASD Ondara de Tàrrega. La trobada es va desenvolupar a l’edifici Infraestructures.Cat de la capital de l’Urgell sota el lema 'Es tracta d’arreglar-ho'. El Ministeri de la Presidència i Igualtat hi va col·laborar aportant un ajut dels 'Fondos de Estado Contra la Violencia de Género'.

Els joves, agents de transformació social

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va donar la benvinguda als participants destacant que l’educació dels joves és fonamental per eradicar la violència masclista. “Podeu esdevenir la generació del canvi definitiu”, va dir als alumnes tot animant-los a lluitar contra les conductes quotidianes que són signe de masclisme. Per la seva part, la regidora d’Acció Social i Igualtat, Assumpta Pijuan, va assenyalar que el congrés “vol dotar els joves amb eines per ser actius en el conjunt de la societat”. En paral·lel, el regidor de Ciutadania i Educació, Xavier Rossell-Aparicio, va afirmar que “treballem perquè els joves esdevinguin agents socials de transformació per eradicar la violència masclista”.

Programa de conferències, taules rodones i cinema

La periodista i analista de gènere Marta Roqueta va pronunciar la conferència inaugural en què va exposar com les noves tecnologies potencien el masclisme però com poden ajudar alhora a teixir estratègies per combatre’l. També va orientar els joves sobre com detectar de forma precoç la violència masclista a través de conductes de control o comentaris degradants. Seguidament, la directora de cinema social Mabel Lozano va projectar el seu documental ‘El proxeneta’, que alerta sobre el tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual. Van prendre el relleu diverses taules rodones dels àmbits de la comunicació, l’art, el dret, l’educació, la salut i la ciència. A la tarda, el congrés va culminar amb una xerrada sobre explotació sexual a càrrec d’Amèlia Tiganus, activista feminista.

Més accions durant el novembre

La campanya ‘Digues prou, no estàs sola’ ja té a punt altres activitats de conscienciació. Per exemple, el diumenge 24 de novembre (11h) la plaça Major de Tàrrega s’omplirà amb 1.060 cadires buides en record de les dones mortes per violència de gènere des de l'any 2003 i als fills i filles també assassinats des del 2013. Les cadires seran presents a la plaça Major fins al dilluns 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. En aquesta data, a les 12 del migdia, es farà la lectura del Manifest.

Infolleida