Tàrrega exhibeix a la Sala Marsà l’obra gràfica del poeta Enric Casasses, autor al qual dedica el cicle de Sant Jordi

19/04/2019

Dibuixos, il·lustracions i pintures posen de manifest el ric imaginari de l’escriptor · Rosa Maria Perelló destaca que “Casasses és un dels noms amb més força creativa de les lletres catalanes actuals”

L’univers creatiu de l’escriptor Enric Casasses (Barcelona, 1951) és el protagonista del nou cicle literari del Sant Jordi a Tàrrega. L’àrea municipal de Cultura dedica al poeta un extens programa d’activats en reconeixement a la seva obra, versàtil i personal. És un tribut que s’estén a totes les facetes de Casasses: poeta, assagista, novel·lista, dramaturg i fins i tot dibuixant. Precisament, l’apartat d’obra gràfica (potser el seu més vessant més desconegut) vertebra l’exposició que acull la Sala Marsà fins al 5 de maig. L’espai exhibeix dibuixos, il·lustracions, pintures, portades de llibres i discos, objectes, documents i llibretes amb anotacions que posen de relleu el ric imaginari de l’autor de Salomó.


La inauguració de la mostra, que du per títol I la guitarra que no falti, se celebrà ahir obrint el Sant Jordi targarí. A l’acte no faltà Enric Casasses, proveït del seu inseparable barret de copa. L’escriptor es mostrà “impressionat” pel treball que li dedica la ciutat i agraí en especial la tasca de recerca esmerçada per Xavier Garcia, comissari de l’exposició. Explicà que acostuma a culminar els versos amb un dibuix i recità al públic un poema del seu darrer llibre, El nus la flor. Com a curiositat, va rebre com a obsequi dels assistents un lot de llibretes buides per omplir de nous apunts.

“Un dels escriptors més potents de les lletres catalanes actuals”
Per la seva part, l’expert literari Xavier Garcia qualificà de “molt pedroliana” l’obra de Casasses, fet que estableix un altre lligam entre el poeta i la capital de l’Urgell. D’altra banda, l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, assenyalà que Casasses “és un dels noms més potents de les lletres catalanes actuals”. “És un artista de gran força creativa, que Tàrrega posa de relleu amb aquest merescut homenatge”, afegí Perelló. A la inauguració també assistiren el regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director de Cultura, Oriol Martí.


La capital de l’Urgell recupera així els cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per Xavier García sota el nom de Col·loquis a Thä. El tribut a Enric Casasses s’estendrà fins al 27 d’abril i comptarà amb destacats escriptors, crítics i acadèmics. El dijous 25 d’abril, el poeta i editor Jordi Cornudella pronunciarà una conferència i després prendrà el relleu un recital de versos musicats al Bar Kirikú. Posteriorment, el dissabte 27 d’abril s’oferirà un simposi sobre Casasses a càrrec d’Albert Mestres, Joan Josep Camacho, Gerard Cisneros, Marta Font Espriu, Pol Guash i Josep Bargalló, conseller d’Educació que participarà en qualitat de filòleg i expert en mètrica poètica. Enric Casasses ha publicat més d’una vintena de llibres i ha estat distingit amb els premis Carles Riba, Ciutat de Palma i Premi Nacional de Literatura. Ha col·laborat, a més, amb músics de la talla de Pascal Comelade o Daniel Ariño.
Infolleida