Tàrrega honora la memòria del Dr. Josep Domingo Mas en el centenari del seu naixement

13/09/2021

La Biblioteca Germanes Güell acull fins al 30 de setembre una exposició que repassa la biografia del destacat metge targarí

Tàrrega ha programat per aquest mes de setembre diferents actes de tribut a la memòria del Dr. Josep Domingo Mas (1921 – 2004) en motiu del centenari del seu naixement. La família de l’eminent metge targarí, en col·laboració amb el consistori, ha organitzat diverses activitats entre les quals figuren una exposició, una audició de sardanes o una taula rodona per honorar el fundador de la Clínica del Carme. L’acte central de l’homenatge serà la inauguració d’una plaça dedicada al Dr. Domingo el proper divendres 24 de setembre, iniciativa que el Ple va aprovar per unanimitat el passat mes de març.

El programa d’actes ha arrencat avui dilluns amb l’obertura de l’exposició “Josep Domingo Mas (1921-2004). Un metge targarí a recordar”, que es podrà visitar fins al 30 de setembre a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell. Es tracta d’una mostra formada per una quinzena de plafons que relaten el recorregut biogràfic del Dr. Domingo en primera persona. “La mostra no només recull la trajectòria personal del pare, sinó que també en dona a conèixer les seves aficions, d’aquí que moltes de les fotografies que inclou són obra seva”, han relatat els seus fills, impulsors de l’exposició. “La mostra explica com era el pare, un home emprenedor i avançat en el seu camp”, han manifestat. Els fills també han expressat la seva satisfacció pel fet que l’exposició es pot visitar en un equipament situat vora el carrer de Sant Agustí, on va néixer el Dr. Domingo. D’altra banda, el diumenge 19 de setembre (8 del vespre), la Cobla Tàrrega oferirà una audició de sardanes a la plaça del Carme en el marc d’aquest sentit homenatge públic al Dr. Domingo. Per assistir-hi cal inscriure’s al web www.culturatarrega.cat.

Posteriorment, el divendres 24 de setembre (12 del migdia), just el dia que es complirà un segle del naixement d’aquest reconegut facultatiu, el cèntric espai urbà situat a la confluència de l’avinguda de Catalunya, el carrer Indústria i l’avinguda de Balaguer passarà a dur el nom del Dr. Josep Domingo Mas. Serà en el marc d’un acte institucional en el qual l’Ajuntament i els seus familiars inauguraran aquest indret. “És l’espai idoni per dur el nom del pare, ja que el que avui és el número 80 de l’avinguda de Catalunya fou el primer emplaçament de la Clínica del Carme i és la casa on vam néixer tots nosaltres”, expliquen els fills del doctor. La nova plaça del Dr. Josep Domingo Mas és un espai de 300 metres quadrats, fins ara sense nom i ubicat en una cruïlla que es va arranjar l’any 2008 amb la reurbanització de l’antiga travessia de la N-II. L’espai guarda un estret vincle amb el Dr. Domingo ja que va fundar la primera clínica en un edifici situat en aquest encreuament. Val a dir que aquest punt de la ciutat llueix també des de l’any 2015 un mural d’art urbà dedicat a l’escriptor Manuel de Pedrolo.

El mateix divendres (6 de la tarda), el claustre de l’Escola Pia acollirà el col·loqui “L’activitat assistencial, docent i de salut pública del Dr. Domingo”. L’acte és obert a tothom si bé cal inscripció prèvia a l’enllaç bit.ly/Colloqui/DrDomingoTot seguit, a les 8 del vespre, l’església de la Mercè de l’Escola Pia (8 del vespre) celebrarà una missa amb un record especial per aquest metge que va excel·lir com a professional i va deixar una profunda empremta a la ciutat.

InfoLleida | VÍDEO: Noèlia Burgos Domínguez