Tàrrega recupera la festa dels Tres Tombs, que tindrà lloc l’últim cap de setmana de gener

20/01/2022

La Regidoria de Cultura se suma a la celebració organitzant un debat sobre dones pageses i ramaderes

Tàrrega celebrarà el proper diumenge 30 de gener una nova edició dels Tres Tombs, la festa més antiga de la localitat que data del segle XIV, després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia. Les entitats organitzadores (la Societat de Sant Antoni Abat, La Verreta i Lo Tossino) han preparat un seguit d’activitats adaptades a la normativa vigent per prevenir la Covid-19, que inclouen des de jocs de fusta infantils als tradicionals Tres Tombs, que comptaran amb la participació de tractoristes i cavallers. Salvador Solé, fill de pagès i que manté el treball de la terra, serà el pendonista d’aquesta edició.

Aquest 2022 s’avança l’hora dels Tres Tombs, que es realitzaran a les 11 del matí a la plaça del Carme, un emplaçament que compleix les característiques necessàries per celebrar la festa. L’acte central de la jornada comptarà amb la participació de Lo Tossino, La Verreta, els Cavallets i Gegants de Tàrrega i el Ruc de La Granada (Alt Pendedès), això com l’acompanyament musical de La Follia Brass Band. La jornada, però, començarà a 2/4 de 10 del matí amb l’esmorzar del Traginer a la terrassa de La Soll (plaça de les Nacions sense Estat), espai on els visitants també tindran l’oportunitat de passejar i fer compres al mercat tradicional organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica de Tàrrega i que romandrà instal·lat durant tot el matí. Parades de productes d’alimentació, naturals i artesans o la compra de la nova figura de goma de Lo Tossino configuraran l’oferta juntament amb música en viu i una passejada amb ruquets.

La festa començarà prèviament el dissabte 29 de gener amb una taula rodona sobre dones ramaderes i pageses avui, l’objectiu de la qual és donar visibilitat al treball de les dones en les tasques del camp. L’activitat se celebrarà a les 12 del migdia al Local Social de l’Ateneu i comptarà amb la participació de dones professionals del sector com són Teresa Robert (Granja Coma, Tàrrega), Anna Boleda (La Segalla Formatgeria, la Selva del Camp), Eva Bonet (Celler Comalats, Ametlla de Segarra), M. Àngels Rosselló (Vaqueria Sant Jaume de Palau, el Palau d’Anglesola) i Nati Ninot (Formatgeria San Gil, l'Albió). A més a més, la tarda del dissabte, Lo Tossino, La Verreta i La Follia Brass Band comunicaran l’anunci de la Festa dels Tres Tombs (19h, plaça del Carme).

InfoLleida