Tombs Creatius crea una col·lecció de jocs de fusta per a un museu noruec a l'aire lliure

07/05/2019

Un total de 10 instal·lacions que un artista de Jaren decorarà juntament amb alumnes de les escoles locals

La companyia d’arts de carrer de Bellpuig Tombs Creatius porta aquesta setmana fins a Noruega la nova col·lecció de jocs de fusta que ha creat per al Hadeland Folkemuseum de Jaren, a l'est d'aquest país nòrdic. En concret, l'encàrrec consta de 10 estructures basades en les col·leccions de Tombs Creatius Colors de Monstre i Xics del Xurrac, i serviran per complementar de forma permanent les activitats familiars que proposa al públic aquest museu a l'aire lliure.

Després de setmanes de feina al taller, l'equip de Tombs Creatius, format per Toni Tomàs i Diego Caicedo, viatjarà aquests dies a Jaren per d'explicar a l'equip del museu com funcionen els jocs, les dinàmiques pedagògiques que es poden generar i com s'expliquen al públic per a gaudir-los al màxim. A més, l'equip de la companyia d'arts de carrer també es trobarà amb l'artista local encarregat de decorar els jocs. I és que el Hadeland Folkemuseum té la intenció d'implicar les escoles locals en la creació de la part plàstica d'aquestes instal·lacions un cop estiguin entregades. Infants de diferents edats definiran els eixos argumentals i l'artista els plasmarà als jocs, tenint en compte el seu funcionament.

La temporada d'aquest museu a l'aire lliure, un dels quatre que conformen el RandsfjordMuseet a l'est de Noruega, comença a principis de juny i serà llavors quan s'estrenaran els jocs creats per Tombs Creatius. Les estructures de fusta formaran part permanent de l'equipament cultural.

Una experiència creativa que posa en valor la feina feta
“Aquesta experiència dóna un valor afegit a la nostra feina. És un orgull que s'utilitzin les nostres creacions com a eina que complementa tots els recursos que fan servir a aquest museu”, explica Toni Tomàs, responsable de Tombs Creatius. “És una gran satisfacció veure com es valora el que proposem i demostra que arreu d'Europa tenen en molta consideració aquest tipus d'instal·lacions artístiques. Molt més que aquí”, conclou. I és que les propostes de Tombs Creatius són especialment benvingudes per part del públic d’arreu d’Europa, on les arts escèniques de carrer tenen un lloc reservat en tots els festivals d’aquest tipus.

Fruit de la relació establerta en aquestes gires, la companyia de Bellpuig participa en diferents experiències creatives com la plantejada pel museu noruec, que no és el primer que fa un encàrrec d'aquest tipus a Tombs Creatius. Ja l'any passat va participar en el programa d’activitats de Valletta – Capital cultural europea 2018. Allà, Tombs Creatius va prendre part en un projecte conjunt amb el centre científic interactiu local Esplora i, juntament amb un grup d’estudiants tècnics, van crear una instal·lació mecànica específicament per a Valletta 2018, basada en la col·lecció de jocs L’Estrany Viatge del Senyor Tonet. El primer cop que la companyia lleidatana va participar en una creació permanent per a una entitat cultural va ser al 2008 a Costa Rica. Després de la seva participació al Festival Internacional de las Artes (FIA), el certamen va encarregar una col·lecció basada en la primera creació de Tombs Creatius, El traginer de jocs.

Infolleida