Un noi amb síndrome de Down reivindica les persones amb discapacitat a través del projecte artístic "Jo Soc Capaç"

06/05/2019

Quim Vilamajó, un jove amb síndrome de Down de Tàrrega, inaugura el pròxim dia 9 de maig, a la Sala Marsà de la seva ciutat, l'exposició Jo Soc Capaç, que reivindica el paper de les persones amb discapacitat intel·lectual en la societat.

L'exposició comprèn fotografies i textos realitzats per Quim Vilamajó, un vídeo i dues taules del coneixement on s'explica la percepció que la societat ha tingut al llarg dels temps sobre el món de la discapacitat.

La peça central de l'exposició és un vídeo de caràcter documental on Quim Vilamajó narra en primera persona la seva experiència vital, i ens parla dels seus neguits, frustracions, il·lusions, o de les seves pors.


A través dels seus pensaments parla obertament i desinhibida sobre conceptes tan universals com l'amor, el treball, la família, l'amistat, la capacitat per a decidir, o la mort.


«Jo soc capaç» és una mirada directa, en primera persona; sense trucs; sobre la mirada «capaç», singular i reflexiva d'en Quim; una mirada que ens pot provocar quelcom inesperat: qui sap si ens pot obrir els ulls a un món desconegut.

La pel·lícula, de 12 minuts de durada, d'estètica sòbria i postproduïda en color, només conté un primeríssim primer pla. Està gravada en estudi, sense cap decorat, amb l'objectiu d'emfasitzar el missatge directe i clar de l'únic personatge: en Quim.

«Jo sóc capaç» és una exposició que forma part d'un projecte més ampli anomenat #IamAbleProject, ideat per Jesús Vilamajó —fotògraf i impulsor de Culturacció i pare d'en Quim Vilamajó—, l'any 2014, amb la idea de divulgar entre la població la realitat de les persones amb discapacitat; i, al mateix temps, afavorir el creixement intel·lectual i cognitiu del seu fill Quim.

«Jo Soc Capaç» té els seus orígens en un videoblog El Món del Quim que en Quim realitza des de l'any 2011 amb el seu pare (http://elmondelquim.wordpress.com). En aquest videoblog, organitzat en capítols, en Quim tracta diferents temes relacionats amb la seva percepció de la vida, així com realitza entrevistes a alguns personatges del seu interès. El videoblog ha rebut més de 120.000 visites d'ençà que va ser creat.


D'altra banda, Quim Vilamajó ha estat convidat a mostrar el seu treball #IamAbleProject en la gala inaugural d'aquesta prestigiosa conferència internacional, que se celebrarà al Cosmocaixa de Barcelona el dia 6 de juny de 2019, i que reunirà a científics de tot el món per compartir els avenços que es produeixen sobre l'estudi de la síndrome de Down.


En aquest cas, Quim Vilamajó i el seu pare han preparat un seguit de vídeos d'un minut de durada, subtitulats a l'anglès, on en Quim abraça diferents aspectes de la síndrome de Down. Aquestes càpsules audiovisuals s'estrenaran durant els quatre dies que dura aquest congrés a través de les xarxes socials, i es podran seguir a través del hastag #IamAbleProject.

El lema "Vaig al meu ritme" ha estat triat per Quim Vilamajó per confeccionar una samarreta reivindicativa de les necessitats que tenen les persones amb discapacitat intel·lectual de ser plenament acceptades en la nostra societat. El que es recapti de la venda d'aquestes samarretes es destinarà a finançar algunes petites despeses generades pel projecte #IAmAbleProject, que no compta amb cap mena d'ajut.


La samarreta l'ha dissenyada Jordi Calvís, conegut per haver dissenyat les samarretes que es lluïen en el "Preguntes freqüents" de TV3 en la seva anterior edició.


L'exposició "Jo soc capaç" està organitzada pel Departament de Cultura de l'Ajuntament de Tàrrega i produïda per l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i es podrà veure a la Sala Marsà de Tàrrega fins el 2 de juny.

Infolleida