Promouen a Bellpuig un centre de cultius ecològics de vuit hectàrees

22/12/2021

Alternativa a les plantacions intensives, comptarà amb una aula experimental i un centre d’interpretació

Una empresa de Castenou de Seana projecta a Bellpuig un centre d’interpretació i de producció de cultius 100% ecològics i holístics alternatius als monocultius intensius, segons va explicar l’alcalde d’aquest municipi de l’Urgell, Jordi Estiarte. La comissió d’Urbanisme preveu analitzar avui una consulta d’avaluació ambiental simplificada del pla especial urbanístic per a aquest centre de difusió i cultiu d’agricultura orgànica i captadora de CO2 en sòl no urbanitzable.

Estiarte va avançar que la iniciativa empresarial s’ha projectat en unes finques situades a la carretera de Barbens que ocupen una superfície de 81.845 metres quadrats: 20.000 es destinaran a cultius i la resta la conformaran un hivernacle, dos magatzems, una agrobotiga, un centre d’interpretació i dos aules (de naturalesa i divulgativa).

L’alcalde de Bellpuig va aplaudir la iniciativa, que va qualificar de “referent” ja que “serà un centre experimental i divulgatiu molt útil”. Els impulsors tenen previst provar una àmplia diversitat de cultius que aniran rotant, entre els quals lli, sèsam, plantes mel·líferes, pastanaga, ceba, remolatxa, mostassa, gira-sol, soja, rave, alfals, pistatxo i panís. Dins de la finca està previst que hi hagi quatre cavalls, set vaques i trenta ovelles per al control de les males herbes i les seues dejeccions serviran d’adob natural alhora que els desplaçaments per la finca es farien amb aquests animals. També hi haurà ruscos d’abelles.

Estiarte va destacar que el projecte va en la línia que defensa l’ajuntament de Bellpuig d’apostar per uns cultius alternatius ecològics i holístics als tradicionals monocultius intensius.

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)