Tàrrega crea aliances estratègiques per impulsar el creixement econòmic del Segarra - Garrigues

29/05/2019

Es creen dos consells consultius que s’integraran dins el marc de gestió del PECT Motors per al Segarra - Garrigues, pla que aposta per la innovació en el regadiu i la agroindústria

Tàrrega ha formalitzat aquest dimecres la creació de dos consells consultius, un d’empreses i un d’entitats, per integrar-los en el marc de gestió del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Motors per al Segarra-Garrigues. A través d’aquest pla estratègic, l’Ajuntament de Tàrrega, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), l'Associació ACORD i la Fundació Mas Badia promouen el creixement econòmic del territori a partir dels usos del canal Segarra-Garrigues. Ara, amb la creació dels dos consells consultius, s’amplien les aliances del PECT en els àmbits empresarials i institucionals.

En el decurs d’una sessió de treball celebrada avui a la Casa Consistorial de Tàrrega, s’han recollit ja les primeres adhesions als consells consultius i se’n sumaran de noves en les properes setmanes. Al Consell Consultiu Empresarial s’integren explotacions agrícoles i ramaderes, comunitats de regants, cooperatives, etc. mentre que el Consell Consultiu d’Entitats fomenta la implicació d’institucions públiques i privades, centres de recerca, etc. Els dos nous òrgans, que es reuniran una vegada a l’any, tindran caràcter consultiu i de contrast fent un seguiment de les accions del PECT i vetllant perquè es mantingui l’orientació cap a les finalitats de desenvolupament fixades en el seu moment.

Sumar suports i esforços
L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha encapçalat la reunió de treball del PECT en què s’han exposat les directrius dels consells consultius. “Volem sumar suports i esforços amb altres agents del territori per tirar endavant el projecte ‘Motors per al Segarra-Garrigues’”, ha assenyalat la primera edil. Perelló també ha manifestat que els consells consultius contribuiran alhora “a transferir coneixement en benefici del sector productiu”.

Nou model d’agricultura
El PECT Motors per al Segarra-Garrigues aposta per un nou model d’agricultura intel·ligent i competitiu a través de la innovació aplicada als regadius, la gestió eficient de l’aigua i la transferència de coneixements. Es vol implantar així la producció d’aliments de forma més econòmica, social i ambientalment sostenible. És, per tant, una xarxa win-win d’aliances estratègiques per a la promoció de conreus, en especial el pistatxer, l’olivera, la vinya, la poma de muntanya i el blat de qualitat. L’objectiu és la introducció de conreus amb un alt valor afegit, que resultin més rendibles per a les explotacions agràries. Això pot propiciar a la vegada la incorporació de nous agricultors joves al territori. El projecte suposa a més la millora de la qualitat de vida de la població rural i una major sostenibilitat mediambiental.

La capital de l’Urgell, al capdavant del projecte
L’Ajuntament de Tàrrega exerceix la gestió, la coordinació i el seguiment del projecte reforçant així la seva capitalitat territorial del sistema Segarra-Garrigues. El PECT Motors per al Segarra–Garrigues compta amb un pressupost d’2,3 milions d’euros, la meitat dels quals són subvencionats amb ajuts del FEDER. La Diputació de Lleida aporta un 25% i els agents impulsors del projecte el 25% restant.

Infolleida