Tàrrega s’omple de productes artesans a les portes de Nadal

06/12/2019

Ho fa en el marc de la 21a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, una cita nadalenca amb l’art, el disseny i l’artesania

Un centenar d'artistes, dissenyadors i artesans s'apleguen a Tàrrega els dies 6,7 i 8 de desembre en el marc de la 21 Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals, un certamen que ja està consolidat en el calendari i representa un pòrtic d'entrada a les festes nadalenques.

La capital de l'Urgell ha habilitat un ampli espai on els visitants poden adquirir articles de creació singular, única i limitada. Són un total de 2.500 metres quadrats d'exposició distribuïts entre l'Espai Fassina, l'Espai MerCAT i la plaça de les Nacions sense Estat.

Altres al·licients seran, com de costum, els tallers de manualitats i arts per a totes les edats, maridatges gastronòmics i la divulgació de diverses accions solidàries.

Tradició i innovació
La Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals és un aparador que no deixa de sorprendre el visitant. Són molts els articles d’edició limitada que s’hi pot trobar, la majoria amb segell lleidatà. Com a curiositat enguany també hi són les “Nadurines”, nines de disseny exclusiu creades per dues emprenedores de Tàrrega i Santa Coloma de Queralt a partir del seu propi canal infantil de YouTube, ‘Sorpresas divertidas’, mitjançant el qual difonen valors mediambientals. En un altre ordre, el fotògraf Jaume Solé i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell han iniciat a la fira la novena fase del fons d’imatges en 3D que reflecteix el perfil contemporani dels targarins i targarines. La idea, ‘Retra(t)acció’, documenta l'evolució de l’aspecte físic i l’estètica, esdevenint un minuciós treball de recerca etnològica.

A la recerca del Tió de Nadal
Altres al·licients són, com de costum, els tallers de manualitats i arts per a totes les edats a càrrec d’expositors participants a la fira. Petits i grans tenen ocasió de fer ús de la seva traça i creativitat fent penjolls, sabó artesà o elements decoratius de Nadal. Construcció de diorames, expressió de les emocions a través de l’art o decoració de roba reutilitzada són altres eixos temàtics. Potenciant l’alè nadalenc, Tàrrega també proposa per al diumenge 8 de desembre (12h) una activitat de cultura popular per reivindicar un exponent tan nostrat com és el Tió. Green Emotions dinamitzarà la lectura d’un conte a l’espai firal i després portarà el públic cap al Parc de Sant Eloi a la recerca dels tions, que seran decorats pels nens i nenes culminant amb el tradicional "caga-tió" (l’activitat inclou desplaçament gratuït amb el bus urbà).

Noèlia Burgos