Una cinquantena de ramaders tallen la C14 en protesta contra les limitacions d’ampliar i construir noves granges

07/02/2018

Mostren el rebuig per la limitació de l’ampliació i construcció de noves granges a les comarques de l’Urgell, la Noguera i la Segarra

Una cinquantena ramaders d’ASAJA Lleida s’han manifestat aquest dimarts a Ponts (la Noguera) en protesta per la limitació en l’ampliació o construcció de noves explotacions ramaderes ens zones ZEPA de l’Urgell, la Noguera i la Segarra. Els empresaris agraris han tallat la carretera C14 amb prop de 20 tractors i vehicles agrícoles per denunciar que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya no autoritza l’ampliació i construcció de noves granges.

Com ha indicat el responsable de la Sectorial de Porcí de l’entitat agrària, Joan Graells, “és inconcebible que mentre el departament d’Agricultura atorga les subvencions al joves agricultors per a la seva incorporació al sector agrari, quan és l’hora de fer les inversions en les granges, es topin amb la negativa de Territori i Sostenibilitat”. Ha afegit que aquesta situació és especialment greu perquè es tracta del futur del sector,  “la majoria són joves que volen incorporar-se i que compleixen tots els requeriments d’Agricultura”. En aquest sentit, ha incidit en què “amb els joves, s’assegura la continuïtat del sector en zones on es corre el risc de despoblació” ja que les explotacions ramaderes en aquestes comarques són “garantia de vida, de creació de llocs de treballs i de productivitat econòmica que repercutiran favorablement sobre tot el territori”. Per tot això, ASAJA reclama que la Generalitat solucioni i desencalli la problemàtica.

D’altra banda, arran de l’emissió el cap de setmana passat d’un programa de televisió sobre el sector porcí en una cadena espanyola, ASAJA ha mostrat el seu suport als ramaders del sector reiterant que “els ramaders espanyols produeixen d'acord a una exigent normativa europea sobre benestar animal, les condicions higienicosanitàries de les granges, bioseguretat i traçabilitat en les seves produccions. Gràcies a això, els consumidors poden adquirir productes amb qualitats més que demostrades, sans, segurs i a preus competitius”, ha explicat el president d’ASAJA Lleida,Pere Roqué.

Roqué ha denunciat que les acusacions que es fan en el reportatge “estan fonamentades en unes imatges gravades, de forma il·lícita, en una única explotació ramadera sense identificar” i ha convidat als professionals del periodisme i a qualsevol persona que vulgui conèixer “l'autèntica realitat de sector porcí del nostre país a visitar totes les granges que desitgin i a fer un seguiment de la cadena de producció en aquest sector”.

Infolleida