La Festa del Bandoler de Castellserà premia amb el pedrenyal d’honor a la Trobada de Grups de Recreació Medieval de Ciutadilla

10/04/2017

Declarat bé d'interès comarcal, el Bandoler tindrà lloc els dies 13 i 14 de maig

Els dies 13 i 14 de maig tindrà lloc a Castellserà la 13a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola.

El "Pedrenyal d'Honor", es concedeix al personatge o entitat relacionat amb la història de Catalunya o amb el bandoler en concret. Fins ara s’ha concedit, i l’han vingut a recollir entre d’altres, l’Enric Calpena, pel seu programa de ràdio “En Guàrdia”, Martí Gironell, per la seva novel·la sobre bandolers, la revista “Sàpiens”, els abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, els Firals de Bellvís o els trabucaires de Cardedeu en la darrera edició.

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que, enguany, l'entitat més adient per rebre aquesta distinció ha de ser, la Trobada de Grups de Recreació Medieval de Ciutadilla, que aquest any arriba a la 15a edició. Des de Ciutadilla ja han confirmat que tant l’Ajuntament, com l’associació d’amics del Castell de Ciutadilla i els Hospitalers (grup de recreació medieval de la localitat) vindran a recollir el premi i a més, realitzaran una petita desfilada i mostra del que es pot veure a Ciutadilla cada any.

Aquest any la festa no sofrirà gaires canvis respecte a l’any passat, ja que les novetats que es van poder veure a l’anterior edició van funcionar molt bé i la zona del recinte bandoler que es va voler potenciar va atraure més visitants dels habituals. Enguany també es busca des de l’organització fer una mirada al territori proper. Si per una banda el pedrenyal s’entrega a una festa de temàtica medieval que té lloc a la mateixa comarca, per l’altra, les dues exposicions que es podran veure als edificis de La Panera i de La Garuta són exposicions molt relacionades amb el territori. Per una banda es podrà veure una exposició dedicada als Espais Naturals de Ponent, dins dels quals hi ha la Serra de Bellmunt Almenara, on Castellserà i té part de terme i per l’altra banda es podrà visitar també l’exposició “L’aigua, patrimoni dels secans”, que és un treball fet en base a l'inventari del patrimoni i estudi de la gestió de l’aigua al terme de Torrebesses, que fa incidència en un tòpic que s'ha demostrat no ser cert, que és que els secans no tenen aigua.

Seguiran igual que altres anys, la fira amb productes artesans i gastronòmics, sortides, representacions teatrals, concerts, espectacles musicals itinerants i ambientacions teatrals durant tot el cap de setmana. Tot i que l’organització recau en l’ajuntament, són moltes les entitats locals i persones a títol individual que ajuden per tal que la festa pugui tirar endavant, sense les quals no seria possible.

Trobada de Grups de Recreació Medieval de Ciutadilla

És una fira important per al municipi de Ciutadilla i també a la comarca de l’Urgell, ja que ha estat declarada com a festa d’interès comarcal.

El certamen és un homenatge al castell de Ciutadilla. A més, la trobada també té la vessant de fira de productes artesans i ancestrals, ja que es s'instal·len paradistes i artesans amb productes tradicionals.

Molts veïns del municipi s’involucren en la fira i se l’han fet seva. L’objectiu general és el de donar a conèixer el poble i els seus productes: les orelletes, les rosquilles, les ametlles i els productes casolans i artesans.

Ciutadilla gaudeix d'un atractiu turístic que vol potenciar amb aquesta fira, en la qual hi intervenen grups de recreació medieval d’arreu de l’estat que munten el seu campament medieval durant tres dies, endintsant-se en un món de fa cinc-cents anys.

Durant els dies de fira se succeiran espectacles de foc i dansa, tallers de tir amb arc i demostracions d’esgrima antiga, música i les cercaviles teatralitzats pels carrers.

Com cada any es podrà gaudir d’un concert de música antiga a l’església parroquial que acostuma a ser un dels actes clau del programa.

L’espectacular Setge al Castell és un dels actes més vistosos i al que assisteix més públic. Es fa a l’esplana del castell amb la torre de l’homenatge de fons com a decorat natural.

Demostracions de tir amb trabuquet a la zona del campament, els tallers de fang, de dansa, d’escriptura antiga... són activitats que permeten al públic gaudir i participar activament de la trobada, a part de poder passejar per la fira d’artesans, on es podrà comprar i degustar tot tipus de productes i aliments.

El públic podrà participar de franc a tots els tallers i ser espectador de la pujada de torxes al castell.

Infolleida