La nova declaració d'emergència cinegètica per la sobrepoblació de conills a Ponent serà vigent fins a l'abril de 2025

19/03/2024

Inclou fins a 289 àrees de caça en un total de 5.194 km2 i noves mesures com el control poblacional amb visors nocturns

La nova emergència cinegètica per reduir la sobrepoblació de conills a Ponent s'activarà durant la setmana vinent. Les principals novetats són que s'estendrà a totes les comarques de la plana de Lleida, incloent-hi 289 àrees privades de caça en un total de 5.194 km², i que s'allargarà un any, fins al 30 d'abril del 2025, segons ha destacat la directora dels serveis territorials d'Acció Climàtica a Lleida, Dolors Vila, en una visita a una finca arrasada pels conills al terme municipal de Tàrrega i situada a tocar de la carretera C-14.

Vila ha explicat que allargar temporalment la declaració d'emergència cinegètica "ens permetrà treballar especialment en el període de setembre a desembre incidint en els conills reproductors i als adults, ja que és quan la densitat és més baixa i les captures poden ser més efectives". En aquests quatre mesos, el Govern preveu poder arribar a capturar uns 350.000 conills als nuclis dels danys per “intentar frenar el creixement de les poblacions entre els mesos d'octubre i abril”, ha destacat Francesc Cases, cap de la Secció d'Activitats Cinegètiques i Pesca Continental dels serveis territorials.

Cases també ha recordat algunes de les mesures com són les ajudes per al xipatge de les fures tenint en compte que “la caça amb fura i arma de foc és la més efectiva per a la gestió dels danys” alhora que ha indicat que “s'han incrementat les pickups per a les batudes nocturnes”, en aquests moments en aquesta zona de l’Urgell surten dos pickups cinc dies per setmana. Cases ha defensat que tenir activada la declaració d'emergència cinegètica permet “agilitzar la caça i les autoritzacions als focus i als nuclis on vagin sortint els danys” i ha destacat que “l'objectiu no és capturar un nombre concret de conills sinó que és capturar-los quan s'hagin de caçar i amb els mètodes més efectius”. Pel que fa al possible ús del fosfur d'alumini que demanen els pagesos, Cases ha insistit que “no hi ha novetats, és un producte no autoritzat per aplicar al medi natural”.

Vila ha fet una valoració "positiva" de la declaració d'emergència cinegètica passada en què es van capturar més de 430.000 conills. Vila ha reconegut que “no vam arribar a la densitat òptima, però sí que s'ha frenat el creixement de la població i, per tant, també s'han frenat els danys”.

La directora dels serveis territorials d'Acció Climàtica a Lleida ha afirmat que "es tracta d’una situació d’excepcionalitat que no és fàcil i que requereix una resposta coparticipada entre tots els agents", motiu pel qual hi estan implicats el Govern, els propietaris dels terrenys i els agricultors, les àrees privades de caça i els caçadors, la Forestal Catalana i els Agents Rurals.

 

“La meitat de les hectàrees de Tàrrega ja estan arrasades pels conills”

Alejandro Domingo, president de l'àrea de caça de Tàrrega i agricultor afectat pels danys dels conills, ha assegurat que “de les més de 3.000 hectàrees del terme municipal de Tàrrega sembrades aquesta campanya, ja n'hi ha unes 1.500 arrasades pels conills, tant de cereal com d'arbrat”. Domingo s’ha mostrat preocupat amb la situació: “Ja hem registrat danys considerables, veiem com es torna a disparar la població dels conills”. Tot i això, ha reconegut que en la campanya passada, el mes de març els danys pels conills eren superiors. "Ara en zones més fàcils de caçar gràcies a la persistència dels caçadors jubilats i de la pressió cinegètica, es veu cultiu i més després de les últimes pluges", ha afegit.

Domingo ha detallat que durant la passada declaració d'emergència cinegètica, a la zona de Tàrrega es van abatre més de 30.000 conills entre els mesos de març i desembre del 2023. Aquest agricultor de la capital de l'Urgell ha posat en valor les accions dutes a terme entre les quals ha destacat les gàbies trampa en zones on no es podia caçar com la finca visitada aquest migdia (al costat de la carretera C-14), les batudes nocturnes amb els Agents Rurals (en tan sols una nit van arribar a matar 418 conills) i ha explicat que en aquests moments estan fent proves amb visors nocturns.

Domingo ha lamentat que “aquesta plaga de conills no s'erradicarà en un any ni en dos ni en tres, és una plaga que ha arribat per quedar-se tret que agafessin una malaltia”

Laia Pedrós (Segre - Nova Tàrrega)