Agramunt tindrà una nova parella de gegants per la pròxima Festa Major

03/01/2019

L'Ajuntament destinarà 7.000 euros a la creació d'un nou gegant, mentre que l'altre correrà a càrrec de l'Associació Tradi-Sió

L’Ajuntament d’Agramunt destinarà una partida de 7.000 euros, inclosa en el pressupost pel 2019, aprovat el passat 27 de desembre, a la construcció d’una nova geganta que complementarà la figura del rei de Tremissèn, el rei moro de la llegenda agramuntina de la Roca de la Delfina.  

Amb aquesta aportació del consistori serà possible crear les dues figures que formaran la parella dels vells gegants d’Agramunt. Cal recordar que l’entitat Tradi-Sió va impulsar un projecte a través de la plataforma Verkami per tal d’aconseguir el finançament per construir la figura del rei de Tremissèn. Ara, gràcies a l’aportació de l’Ajuntament, serà possible elaborar la segona figura, la Delfina, i recuperar l’antiga parella de gegants.

Els vells gegants d’Agramunt són figures del segle XIX que van desaparèixer fa més de 100 anys. Actualment només se’n conserva un gravat editat al Costumari Català d’Amades, amb data de 1908.

Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “des de l’Ajuntament apostem per la preservació i impuls de la imatgeria popular, tal com ja es va fer amb el projecte dels Caparrons i amb la construcció del capgròs de Guinovart. Ara treballem per incorporar a aquest patrimoni una nova parella de gegants que són una recreació dels vells gegants d’Agramunt del 1908”.

Està previst que la nova parella de gegants es pugui veure durant la pròxima Festa Major d’Agramunt.

Infolleida