Castellserà celebra el primer festival d'Arts escèniques de la desescalada a Catalunya

01/06/2020

240 persones han participat al Desescal-ART, on han gaudit de les actuacions de quatre companyies i artistes locals

La Masia Cal Monic de Castellserà ha acollit aquest dissabte el Desescal-ART, el primer festival amb un cartell de diversos artistes que es fa amb públic presencial a Catalunya des de l'inici de la desescalada. La iniciativa ha aplegat 240 persones, entre les dues sessions programades, que han gaudit de teatre, circ i música de la mà de quatre companyies i artistes locals. L'objectiu del festival, que organitza Cal Monic i l'ajuntament de Castellserà, és donar suport als artistes local i demostrar als programadors d'espectacles que és pot fer cultura en viu, tot i la situació actual. Els organitzadors s'han mostrat satisfets amb l'acollida que ha tingut el festival i defensen que el sector cultural "no es pot deixar a l'estacada".

El festival s'ha fet al jardí de la Masia Cal Monic de Castellserà. Per garantir la seguretat de públic i artistes, l'accés a aquest indret s'ha restringit i l'aforament s'ha limitat a 120 persones per cadascuna de les dues sessions, que s'han fet a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit. A més, l'espai s'ha distribuït per unitats familiars deixant una separació entre elles i l'ús de la mascareta ha estat obligatori durant tot el festival.

El Desescal-ART ha comptat amb les actuacions de la companyia de teatre familiar Campi Qui Pugui, la de circ Improvisto's Krusty Show i la música de David Pradas i Oriol Ginestà, mentre la presentació ha anat a càrrec del Mag Lari, que recentment ha comprat una casa al municipi on preveu fer un espai museístic. Cada funció ha tingut una durada d'entre 20 i 25 minuts amb la finalitat que no s'allargués en excés.

"Estem molt contents de donar suport a les companyies de Castellserà", ha explicat l'alcalde del municipi, Marcel Pujol, que ha afegit que l'altre objectiu del Desescal-ART és "fer palès a tots els programadors de Catalunya que es pot programar d'una altra manera". "No és pot programar com es feia abans però no es pot deixar el sector cultural a l'estacada", ha afegit Pujol.

Per la seva banda, el presentador de l'espectacle, el Mag Lari, ha indicat que espera que el festival faci reflexionar a la gent que el sector cultural pot començar es pot començar a reactivar, de mica en mica. "Els artistes estem predisposats a fer el que calgui, però el que no podem fer és estar a casa", ha indicat.

En aquest sentit, Cristina Garcia, de la companyia Campi Qui Pugui, considera que el contacte físic és primordial en totes les Arts escèniques. "No es perd, assumim els riscos laborals amb les seguretats necessàries però hem de buscar un punt mig en què tothom estigui en unes condicions mínimes de seguretat". Tot i això, reconeix que han hagut d'adaptar algunes parts de les obres que representen per evitar "tant" el contacte físic a l'escenari. A banda d'això, però, remarca que l'art i els seus espectacles "són el mateixos".
David Figuerola / ACN