El Museu Tàrrega Urgell oferirà conferències telemàtiques sobre la pesta a l’Edat Mitjana

06/05/2020

El dijous 7 i el dimarts 12 de maig, obert a tothom, mitjançant l’aplicació Zoom

El Museu Tàrrega Urgell oferirà un nou programa de conferències, aquesta vegada per via telemàtica, el dijous 7 i el dimarts 12 de maig, a les 7 de la tarda. L’eix temàtic girarà al voltant dels estralls de la pesta durant l’Edat Mitjana, donant a conèixer així altres pandèmies històriques que assotaren el territori en segles anteriors. Les ponències es difondran gratuïtament mitjançant l’aplicació Zoom i per gaudir-ne només cal una inscripció prèvia al correu electrònic [email protected]. 

Francesc Cremades, especialista en tractats mèdics antics i epidèmies, farà el dijous 7 de maig una introducció sobre els diferents textos escrits en català que tenen com tema principal la pestilència. El dimarts 12 de maig prendrà el relleu Júlia Carreras, filòloga i investigadora especialitzada en bruixeria i etnobotànica, que parlarà sobre els diferents remeis utilitzats contra la pesta al llarg del temps.

  • Dijous 7 de maig, a les 7 de la tarda: “La pestilència en els textos catalans” a càrrec de Francesc Cremades, llicenciat en Medicina i en Traducció i Interpretació per la Universitat d'Alacant
  • Dimarts 12 de maig, a les 7 de la tarda: “Preservar-se de la pestilència: Remeis contra la pesta des de l’Edat Mitjana fins avui” a càrrec de Júlia Carreras, filòloga i investigadora de bruixeria i etnobotànica

Ambdues propostes virtuals substitueixen l’habitual cicle de conferències que el Museu Tàrrega Urgell dedica al passat jueu medieval del territori complementant el fons patrimonial exposat a la seva sala permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”. L'espai museogràfic se centra en l’avalot registrat l'any 1348 a la vila contra els jueus, als quals se’ls atribuí per odi antisemita l’arribada de la pesta negra. Val a dir que la publicació Financial Times també ha esmentat recentment aquest episodi històric de Tàrrega en un article sobre pandèmies al llarg de la història.

InfoLleida