El Museu Trepat de Tàrrega acull el 19 i el 20 d'octubre la 4a edició del McTrepat

09/10/2019

Hi ha previstes una vintena d’activitats culturals i lúdiques amb segell nord-americà per promoure el patrimoni industrial de l’antiga factoria targarina

Tàrrega acostarà al públic el patrimoni històric industrial del Museu Trepat mitjançant una vintena d’activitats el dissabte 19 i el diumenge 20 d’octubre. Són les dates de la quarta edició del McTrepat, esdeveniment que omplirà l’antiga factoria targarina d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia entre altres propostes lúdiques i divulgatives. L’eix temàtic serà, una vegada més, la cultura popular dels Estats Units. El museu rememora així els orígens nord-americans de la dalladora J.Trepat que es fabricà a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX, inspirada en la dalladora McCormick de Chicago. Aquella tecnologia pionera, que s’adaptà a la pagesia catalana, transformà la mecanització del camp. Això constitueix un llegat que Tàrrega posa en valor amb iniciatives com el McTrepat, organitzada per la Regidoria de Patrimoni i amb entrada de franc per a tothom.

Xerrada inaugural sobre els efectes especials de cinema
Les grans produccions cinematogràfiques són un dels exponents que identifiquen la cultura nord-americana. En aquest sentit, el McTrepat 2019 s’obrirà el dissabte 19 (13h) amb la conferència ‘Els efectes especials a Hollywood’ a càrrec de Lluis Ribera de l’empresa especialitzada In Extremis, guanyadora d’un premi Goya i varis premis Gaudí. La segona xerrada anirà a càrrec de Dave Giribet i aprofundirà en les noves tecnologies sota el títol ‘Steve Jobbs i els targarins’, el diumenge 20 (13h). Quant a audiovisuals es projectarà una producció pròpia del Museu Trepat (amb realització de Roser Miarnau): ‘Història contemporània d’Estats Units al voltant del tema de la guerra i el petó’. L’apartat d’exposicions tindrà com a protagonistes la sèrie de teles de Josep Maria Cazares titulada ‘Músics de jazz a Nova York’ i la col·lecció de cotxes americans de Garatge Mundial Tàrrega i Club Vehicles Històrics de Lleida.

Tallers familiars amb valor humà i artístic
Els tallers familiars reivindicaran la figura de l’artista nord-americana de raça negra Louis Maliou Jones (1905–1998), que va lluitar pels drets civils de la comunitat afroamericana i contra la discriminació de les dones. És considerada una de les pintores i il·lustradores més influents de la seva generació i, per tant, un nom a reivindicar. L’art també serà present amb el taller d’expressionisme americà de Solaç inspirat en Helen Frankenthaler (1928-2011), pintora d’art abstracte representativa del corrent ‘color field’. D’altra banda, els populars personatges del programa televisiu ‘Sesame Street’ seran el leit-motiv d’un taller de decoració de cupcakes.

Música de barres i estrelles
El dissabte a la tarda (18h), els aficionats country gaudiran d’una ballada amenitzada per Angel’s Groups i Country Lizard Tàrrega, a la qual seguirà un concert d’Ondara Gospel (22h). La programació musical del McTrepat continuarà el diumenge 20 amb l’exhibició de Som Swing TRRG (12:30h), el concert de jazz de Gresca Quartet (18h) i l’homenatge a Elvis Presley amb DC Evils of Elvis (21h). Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte acollirà ‘food-trucks’ amb elaboracions típiques dels Estats Units. En paral·lel, les naus museïtzades romandran obertes als visitants durant tot el dia, proposant un viatge en el temps cap al passat industrial del territori. A l’igual que el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural.

Infolleida